Titkok, amelyeket a háziasszonyok megosztanak egymással: Így lesz újra bolyhos a párna

Hogyan bolyhosítsuk fel a párnákat már a mosógépben?

A párnák mosása talán nem egy nagy házimunka, de ha a mosógép szétfut a fürdőszobában, annak te és a szomszédaid sem fognak örülni. Hogyan mossuk ki a párnákat? A mosógépben! De tudnod kell, hogyan.

Puha párnákat szeretnél? Hagyd őket teniszezni!

A teniszlabdák a párnák pihe-puha tartása érdekében kerülnek bele, és ez vonatkozik a téli terjedelmes ruhákra is, amin a teniszcipő segíthet. A teniszlabdák segítenek csökkenteni a gyűrődést is az esetlegesen kimosott ruhákon, de ez a trükk inkább az idősebb mosógépekbe való.

A modern mosógépek minden program végén rendelkeznek egy bolyhosítási és „elővasalási” lépéssel, amikor a dob lassú forgása miatt a kicsavart ruhák újra felcsavarodnak és részben kiegyenesednek, hogy könnyebb legyen felakasztani és vasalni őket.

Ami a párnák mosását illeti, a fő probléma az, hogy a töltelékük sok vizet szív fel. Ez nem csak a későbbi vedléshez vezet, hanem ahhoz is, hogy a mosógép dobja hirtelen nagyon nehéz lesz ott, ahol a párna mosás közben fekszik. Könnyen előfordulhat, hogy ettől a súlytól a mosógép táncra perdül a szobában. Ezért ideális, ha legalább két párnát együtt mosunk, és azokat egymással szemben helyezzük a dobba, ami segít csökkenteni az egyenetlen dobterhelés problémáját. A párnák közé egy terjedelmesebb, de kevésbé nedvszívó darabot, például lepedőt vagy ágyneműt is tehet.

Mikor és milyen gyakran mossuk a párnákat? Ez az anyagtól függ

Igen, a megfelelő karbantartás elsősorban a tartalomtól vagy a tölteléktől függ. A párnákat aszerint mossa vagy ne mossa, amit az egyes termékek címkéjén feltüntetnek, mivel minden típus kissé eltérő megközelítést igényel. Alapesetben a tölteléket és a párnahuzatot külön-külön mossuk, de néha ajánlott a tölteléket nem kimosni!

Ez a helyzet a memóriahabos párnák esetében. Ezek ugyanis úgy képesek vizet szívni, hogy a nyári melegben napokig nem lehet őket kicsavarni vagy szárítani. De mindenképpen vizsgáld meg a termék címkéjét. Még a memóriahabos párnák között is nagy különbségek vannak, mert ezeknek az anyagoknak a gyártási és egyéb feldolgozási technikái folyamatosan fejlődnek. A cipzáras huzatot azonban mindenképpen mossa ki, amiben megvásárolta.

A tollpárnákat 2-3 évente egyszer érdemes kimosni. A speciális termékben való mosás ideális, hogy a tollak ne zsírosodjanak, ami miatt az anyag elveszítené egyedi tulajdonságait. A párnák standard mosási hőmérséklete 60 °C. Hogy ki kell-e csavarni vagy sem, ez a kérdés két táborra osztja a háziasszonyokat. A szakértők azonban a gyorsabb csavarás, majd a friss levegőn, lapos helyzetben történő jó szárítás mellett érvelnek.

Ha a párna belsejében üreges szálak vannak, akkor évente akár kétszer is ki kell mosni. A szokásos poradagnak csak egyharmadával szabad mosni, és soha nem szabad semmilyen textilpuhítót használni. Az üreges szálak mosási hőmérséklete nagyon magas, akár 95 °C is lehet.

Ami a nanoszálas membránnal ellátott speciális párnákat illeti, mindenképpen kövesse a címkét, amely általában azt mondja, hogy a maximális hőmérséklet csak 40 °C lehet, a párna nem mehet a szárítóba, és évente csak egyszer kell kimosni. Törvényszerűen nanoszálas membránnal vagy memóriahabbal gyakran csak a speciális huzatot kell kimosni, miután levettük a párnatöltetről.

Mindenesetre még a párnáknak is van némi tartóssága. A szakértők azonban azt javasolják, hogy akár két év után is cseréljük őket, ami nagyon gyakran előfordul. Győződjön meg róla, hogy a párnák és az ágynemű tiszta, és még mindig megfelelnek az elvárásainak az alvás közbeni nyaktámasztás és egyéb tulajdonságok tekintetében.

Kapcsolódó cikkek

Források: housedigest.com, hobby.blesk.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche