Trükkök a baktériumok elpusztítására az otthonban

Hozunk néhány praktikus tippet és tanácsot, hogyan űzhetsz ki minél több baktériumot otthonodból.

Beteggé válni nagy szívás. De mielőtt besétálnál egy betegekkel teli orvosi váróterembe, és az orvos leírna, vagy egy tüsszögő buszutasra kezdenéd el fogni a felelősséget, legyél tisztában azzal, hogy a saját otthonod lehet az, ami „rossz” hatással van rád. Tegye tehát azt egyfajta betegségmentes zónává. Íme néhány praktikus tipp és tanács, hogyan űzhetsz ki minél több bacit otthonodból.

Ne legyél „gyorsszopó”

Ha porszívózol, akkor kövesd az ökölszabályt, minél lassabban porszívózol, annál jobban porszívózol. A gyors porszívózás sokkal több port kavar fel, mint amennyit fel tudsz porszívózni. Amikor a szövet porzsákod megtelik, hagyd ki a kiürítést a lakásból vagy a házból. Az Arizonai Egyetem ökológia és mikrobiológia professzora, Charles Gerba szerint ugyanis az ilyen porzsák kiürítésekor E. coli és szalmonella baktériumok és vírusok kerülhetnek a levegőbe.

Kapcsolja be a fürdőszobai szagelszívót

Ha zuhanyozol vagy fürödsz, kapcsold be a ventilátort, mivel megakadályozza a penész kialakulását. Ez az észrevétlen anyag köhögést, mellkasi szorító érzést vagy szemviszketést okozhat a családban. A penész az asztma, valamint a légúti vagy bőrallergiák kialakulása szempontjából is nagyon veszélyes, és azok számára is veszélyes lehet, akik már szenvednek ezekben a betegségekben.

Szüntesse meg vagy korlátozza a mérgező termékeket

Sokféle szappan és egyéb tisztítószer tartalmaz veszélyes elemeket. Sok légfrissítőben ftalátokat és más vegyi anyagokat találhat, amelyek akár reprodukciós problémákat is okozhatnak. Vannak biztonságosabb módszerek is, hogy otthonát jó illatúvá tegye. Használjon citrusfélék héjából és kellemes illatú növényekből készült levest. Ezek a természetes termékek nem tartalmazzák a sok háztartási termékben található káros illatanyagokat és színezékeket.

Tisztítsa meg a konyhai csapot

Maga a konyhai csaptelep a baktériumok táptalaja, amelyek nedves körülmények között jól érzik magukat. Onnan pedig nagyon könnyen bekerülhetnek az ételedbe vagy italodba. Ezért rendszeresen szerelje le a csapot és a szifont, merítse be egy időre klóros oldatba, öblítse le alaposan, majd hagyja megszáradni.

Tisztítsa meg a cipőbejárati szőnyeget

A baktériumok olyan vendégek, akiket nem látunk szívesen. Mindig vissza kell utasítani a látogatásukat. A legújabb kutatások szerint a cipők akár csaknem 96%-a tartalmazott nyomokban baktériumokat, amelyeket az ürülék tartalmazott. Ha már a lakásba vagy házba lépve meg akarsz szabadulni a baktériumoktól, fújd be hetente egyszer fertőtlenítő spray-vel a lábtörlőt, és vedd le a cipődet, mielőtt belépsz a lakásodba.

Fertőtlenítse a hűtőszekrény tömítését

A hűtőszekrényében vagy fagyasztójában tárolt élelmiszerek megőrzése érdekében ügyeljen arra, hogy rendszeresen tisztítsa meg azok belső tömítéseit. Az arizonai 160 otthon vizsgálatából kiderült, hogy az otthonok akár 83%-ában penész telepedett meg ezen a helyen.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche