Trükkök a gyorsulás kiszámításához

Egy tárgy mozgási sebességének változása egyike azon jelenségeknek, amelyeknek nap mint nap leginkább szemtanúi vagyunk. Természetesen nem ezt a nevet adjuk neki, és ezért fontos tudni, hogy miről szól és hogyan kell kiszámítani a dolgok gyorsulását.

Ennek több módja is van, és ebben az esetben megmutatjuk a két legfontosabbat, amit tudnod kell.

Számítsa ki a gyorsulást egy erőből

Az, amelyik lehetővé teszi, hogy mindezeket az adatokat megtudjuk, nem igazán bonyolult, bár elsőre úgy tűnhet. Egyszerűen csak gyakorolni kell a képletet, ahogy ez minden számításnál megtörténik.

Gyorsulás, mi az?

A gyorsulás Ez egyszerűen a az objektum mozgás közbeni változási sebessége. Ha az objektum fenntartja annak állandó sebesség, akkor nincs fajta gyorsítás. Másrészt, ha a sebesség nem állandó, akkor gyorsulás következik be, amit pontosan ki akarunk számítani.

Ezt méter per másodperc négyzetben mérik, és általában az egyik sebességről a másikra való átmenethez szükséges idő alapján történik, vagyis amikor nem állandó sebességgel halad. A tárgyra kifejtett erőt is figyelembe veszik, mivel ez egy számítási forma lehet.

Newton második törvénye kimondja, hogy amikor a tárgyra ható erők kiegyensúlyozatlanok lesznek, az felgyorsul vagy lelassul. Vagyis ha ismeri a tárgyra ható erőt és tömegét, gyorsan megtudhatja, mekkora a gyorsulása.

Ez Newton dinamika törvénye Ezt az Fneta = mxa egyenlet ábrázolja, amelyben Fneta a tárgyra ható erő, m pedig a tárgy tömege és a gyorsulása. Az egységeket a metrikus rendszerben fejezik ki N -newton-ban, kilóban és méter per másodperc négyzetben -m/s2-. Az erő és a tömeg ismeretében ebben az egyenletben meg tudjuk oldani a gyorsulást.

Hasonlóképpen jól felfedezheti a tömegét, ha ismeri az erőt és a gyorsulást; vagy az ereje, ha ismeri a tömeget és a gyorsulást.

A mozgás típusai

A sebességre gyakorolt ​​hatásától függően a gyorsulás a következőképpen bontható:

  • Tangenciális gyorsulás: a sebességvektor nagyságának megváltoztatásáért felelős.
  • Normál vagy centripetális gyorsulás: felelős a sebességvektor irányának és/vagy érzékelésének megváltoztatásáért.

Számítsa ki az átlagot két sebességből!

Egy másik helyzet, amelyben ezt az ismeretlent meg lehet oldani, az, ha egy bizonyos időintervallumban gyorsulás történik, és ennek módja az említett sebességek összehasonlítása. Ezt az egyenlet (a = Δv / Δt) ábrázolja, amelyben a a gyorsulás, Δv a sebesség változása és Δt az az idő, amely alatt az említett változás bekövetkezik. Ha a legfrissebb adatokkal rendelkezik, akkor meglesz a gyorsulás.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche