Trükkök a sárgarépa termesztéséhez: Akár kétszeres termés, kártevők nélkül!

Semmi sem jobb, ha a friss sárgarépát egyenesen a kerti ágyásból húzták ki! Még egy kezdő is igazán tud sárgarépát termeszteni. Manapság a sárgarépa számos fajtája és színárnyalata közül választhat. Rendszeres fogyasztásának köszönhetően ellátja a szervezetet A-provitaminnal és B-, C- és E-vitaminnal, kalciummal, pektinekkel és rostokkal. Tanácsot adunk a sárgarépa termesztéséhez, hogy jó minőségű termést kaphasson.

Forrás: Youtube

Készítsen termékeny talajt a sárgarépának

Ha szép és egészséges sárgarépát szeretne, akkor megfelelő talajt kell készítenie számára. Gyomtalanítsuk az ágyat, ássuk ki, és adjunk hozzá egy kis homokot a talajhoz. Ugyanígy nem illik fahamut szórni, ami egyben fertőtlenítő és műtrágya is. A hamu sok kártevőt is elriaszt. Ha még jobban szeretné javítani a talaj minőségét, keverjen bele néhány lapát aljzatot zöldségek és virágok számára. A túl nedves talaj természetesen nem megfelelő, mivel a sárgarépa elágazik, és nem képez egy erős gyökeret.

Mikor kell sárgarépát vetni

A sárgarépa vetésének legjobb ideje márciustól július közepéig tart, közvetlenül a kerti ágyásban. A fokozatos vetéssel hosszabb ideig biztosítja a friss sárgarépa utánpótlását. Az egyes sorok 30-40 centiméter távolságra legyenek egymástól. Vesse el a magokat 1 cm mélyre.

Egység a gazdag termésért

Ha a sárgarépa vetés túl sűrű volt, bizonyos idő elteltével mindig alaposan egységesítse a növényeket. Mindig távolítsa el a gyenge darabokat, és tartsa meg a legerősebbeket. Az egyes növények közötti távolság kezdetben 4-7 cm, a végső egyesítés után ideális esetben 8-10 cm. Ez mindig a sárgarépa fajta méretétől függ.

A fiatal sárgarépának több nedvességre van szüksége

A csírázási időszakban a sárgarépának rendszeres és elegendő öntözésre van szüksége. A termesztett növényeket csak takarékosan öntözzük, hogy elkerüljük a veszélyes betegségek kockázatát.

Ösztönözze a sárgarépa növekedését más növényekkel

Mivel egyes kultúrnövények és növények megfelelő fejlődését támogatják, nem célszerű egymás mellé ültetni őket. A sárgarépa salátákból, paradicsomból, retekből, rozmaringból, köményből, zsályából, agyagzsályából, korianderből és kamillaból jótékony hatású. Némelyikük jelölőnövénynek minősül, amely gyorsabban nő, mint a sárgarépa, és sárgarépasorokat jelöl.

Várom a betakarítást

A sárgarépa minden korai fajtáját általában közvetlen fogyasztásra szánják, a későbbiek kiválóan alkalmasak tárolásra. A sárgarépát a vetés után körülbelül 70-120 nappal kell betakarítani. Pontosan, ez mindig az adott fajtától és az időjárástól függ.

Hogyan védjük meg a sárgarépát a kártevők ellen?

A rettegett rothadás mellett a kártevők is nagy veszélyt jelentenek a sárgarépatermesztőkre. Az abszolút legnagyobb veszélyt a sárgarépafúró és a drótféreg jelenti. Minden alkalommal, amikor egyesíti a sárgarépát, mindig hűvös estéken tegye, és soha ne hagyja, hogy az egységes növények az ágyásban feküdjenek.

Ügyesen ültetett növényekkel elriaszthatod a kártevőket, amelyek taszítják őket. Például a levendula vagy a metélőhagyma vagy a póréhagyma tökéletesen működik. A fokhagyma hatékony a gombák ellen, és megvédi a sárgarépát a fertőzéstől. Az ágyakat védőfóliával is letakarhatja.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche