Tudja, kikről nevezték el ezeket a kulináris különlegességeket?

Pizza Margherita, hátszín Wellington, Bloody Mary ital…. Számos kulináris különlegességet ihlettek vagy hoztak létre tiszteletükre. Ez az öt is köztük van.

Pizza Margherita

Tudtad, hogy a leghíresebb olasz pizza már 134 éves? Szerzője Raffaele Esposito – egykor Nápoly leghíresebb pizzériája. 1889-ben Savoyai Margherita királyné férjével I. Umbertóval ellátogatott a városba, és három különleges pizzát készített a tiszteletére. Egyikükhöz olasz színű alapanyagokat – paradicsomot, mozzarellát és friss bazsalikomot – használt. A királyi párnak nagyon tetszett, Raffaele a királynőnek szentelte specialitását, és azóta is róla nevezték el.

Hogyan készítsünk igazi nápolyi Margheritát? Jamie Oliver és Gennaro Contaldo szakácsok tudják, hogyan kell csinálni. Megnézi:

Bloody Mary

A vodkából, paradicsomléből, Tabascóból és Worcestershire szószból készült híres ital nevének eredete nem ennyire egyértelmű. Leggyakrabban Mary I. Tudor angol királynőhöz kötik, aki a protestánsok kegyetlen üldözése miatt kapta a hízelgő „véres” jelzőt. Más források korának egyik leghíresebb hollywoodi színésznőjére, Mary Pickfordra utalnak. Még az ital szerzője sem teljesen biztos – az egyik változat szerint a receptet Ferdinand Petiotnak tulajdonítják, aki a párizsi New York bárban dolgozott. Egy másik szerint a híres New York-i 21 Club gyakori vendége, George Jessel színész munkája, aki másnaposság elleni gyógymódként keverte oda ezt az italt. Hiszen ez a funkció a mai napig megmaradt a híres italnál.

Hátszín Wellington

A leveles tésztában sült zsenge marhabélszín az egyik kivételes és egyben viszonylag drága finomság, amelyet kifejezetten ünnepi alkalmakra készítenek. A hagyományos recept szerint a hús és a tészta közé egy réteg válogatott finomságok, például szarvasgomba vagy libamáj kacsamájpástétom kerül. Arthur Wellesley, Wellington hercege, aki a brit hadsereg főparancsnoka volt, és aki 1815-ben legyőzte Bonaparte Napóleont a waterlooi csatában, szerette ezt a különlegességet előkészíteni. Az ő tiszteletére nevezték el.

Pavlova torta

A világos tojásfehérje torta a híres orosz prímabalerina, Anna Pavlova tiszteletére készült, aki az 1920-as évek végén Ausztráliában és Új-Zélandon lépett fel. A két ország pedig a mai napig vitatkozik azon, hogy valójában honnan is származik az eredeti recept, és mindketten nemzeti desszertüknek tekintik. Az biztos, hogy formája egy balettszoknyához kell, hogy hasonlítson, és a könnyedséget és a kecsességet szimbolizálja. Leggyakrabban tejszínhabbal és friss gyümölccsel, vagy ehető virágokkal díszítik.

Szendvics

A hússal, sajttal, burgonyával és zöldségekkel töltött kirakott péksütemény elnevezése annyira elterjedt, hogy kevesen gondolnának bele, honnan is származik. Eredetét tekintve a 17. századig kell visszamennünk az angol nemesség körében. Szerzője John Montagu brit államférfi, Sandwich grófja, aki imádta a marhahússal töltött kenyereket, és az előírt etikett ellenére kézzel ette. A magasabb társadalmi rétegekben ez a fogyasztási mód teljesen elfogadhatatlan volt, de a grófnak köszönhetően gyorsan elterjedt. A szendvicseket pedig azóta is róla nevezték el.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche