Tudja, melyik szerv vesz részt a vértisztításban?

A máj egy nagy szerv, amely a hasüreg jobb felső részén található. Számos fontos funkciót lát el, beleértve az élelmiszerek feldolgozását, a vér szűrését, a fontos fehérjék szintetizálását és a tápanyagok tárolását.

A máj a szervezet szűrőjeként szolgál, megtisztítva a vért a különféle méreganyagoktól, beleértve a gyógyszereket, az alkoholt, az anyagcsere-hulladékokat és más káros anyagokat.

A máj az emberi test legfontosabb szerve. A máj egyedülálló abban, hogy képes megtisztítani és helyreállítani magát. De a tartóssága ellenére is meghibásodhat. Nemcsak az alkohol, hanem az egészségtelen ételek, az ökológia, a drogok és a mozgásszegény életmód is káros hatással van a májra. A helytelen táplálkozás alkoholmentes zsírbetegséget okozhat, amelyet az orvostudományban hepatosisnak neveznek.

Ugyanakkor a betegség első szakaszai teljesen tünetmentesek, de vannak olyan jelek, amelyek májproblémákat jeleznek. Ez a jobb hypochondrium elnehezülése, fokozott fáradtság, csökkent munkaképesség, alvászavarok, étvágytalanság, hányinger és keserűség a szájban. Az első kellemetlen érzés esetén jobb, ha azonnal orvoshoz fordul.

A túlzott cukorfogyasztás növeli a máj terhelését, így zavarja annak működését. Minél több édességet eszel, annál több inzulint termel a szervezeted. Feleslegben zsírban raktározódik. A májsejtekben egyszerűen nincs elég hely a glükóz számára, ezért zsírrá alakul. Ez a zsírmájbetegség egyik kockázati tényezője.

Egészségtelen ételek

A máj, az epehólyag és az epeutak károsodását a magas zsírtartalmú élelmiszerek is okozzák, amelyek megterhelik a májat és a gyomrot. Éppen ezért érdemes odafigyelni az állati és növényi zsírok fogyasztására. Ide tartozik a szalonna, kolbász, vaj, kacsa és sertéshús, valamint zsíros húslevesek, félkész termékek, sütemények, péksütemények, lisztből készült termékek stb. Ez különösen káros zsíros ételek sütésekor. A leghasznosabb az ételt főzni vagy sütni.

Konzerv ételek

A konzervek károsan hatnak a májra, mert nagy mennyiségben tartalmaznak káros anyagokat, olajat, ecetet és ugyanazt a sót. A kutatók szerint a legtöbb doboz 1,5-2 százalék vagy több konyhasót tartalmaz. Kiderült, hogy egy doboz hal, hús vagy zöldség fedezi a napi nátriumszükségletet. Emiatt emésztőrendszeri problémákkal, szív- és érrendszeri betegségekkel és húgyúti betegségekkel küzdők számára nem ajánlott a használata.

Májműködési zavarok, például cirrhosis vagy májelégtelenség esetén fennáll a vérzés veszélye, mivel a véralvadási faktorok szintézise károsodhat. Ezért fontos a máj egészségének megőrzése és megfelelő kezelésben részesülni, ha májbetegsége van, hogy biztosítsa a normális véralvadást és megelőzze a vérzést.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche