Tudod, miért érdemes fagyasztott citromot enni és lereszelni? Elmondjuk.

A legegészségesebb citrom az, amit egészben fogyasztunk, még a keserű almával együtt is, amit általában kerülünk. A citromot úgy enni, mint egy almát, nehéz lenne, ezért egy trükk jön a segítségünkre: egyszerűen tegyük a citrusfélét a hűtőbe, majd reszeljük le. Miért érdemes ezt a módszert alkalmazni? Az alábbiakban részletezzük.

A citromról általában a citrusfélék levében található C-vitamint szoktuk összekapcsolni, de – mint kiderült – a citromhéj rendelkezik a legtöbb egészségügyi tulajdonsággal. Limonoidok forrása, amelyek olyan fitokemikáliák, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívül a citromhéj körülbelül 10-szer több vitamint tartalmaz, mint a citromlé.

Fagyasztott citrom – milyen tulajdonságai vannak?

A citromhéj rendkívül értékes az egészségünk szempontjából. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek szabályozzák a vérnyomás szintjét és természetes antidepresszánsként hatnak. A citromhéj rutint is tartalmaz, amely gátolja a C-vitamin oxidációját, így ez az anyag tovább kering a szervezetben.

Emellett a Floridai Egyetem Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének szakértői által végzett kutatás kimutatta, hogy a citrusfélék valószínűleg inaktiválják a rákos sejteket. Érdekes módon a citrom csak a rákos sejteket károsítja, a többi sejtet érintetlenül hagyja. Ahhoz azonban, hogy mindezeket a tulajdonságokat élvezhessük, a citromot egészben kell fogyasztani, amit megkönnyíthetünk, ha lefagyasztjuk.

Miért érdemes fagyasztott citromot enni?

Ahhoz, hogy a citrom minden jó tulajdonságát ki tudjuk használni, egészben kell fogyasztani, ezért a legjobb, ha lefagyasztjuk (egészben vagy szeletelve), majd lereszeljük a héjával, gyümölcshúsával stb. együtt. A friss citromot egészben nehezebb felhasználni, főleg az albedo, a gyümölcs fehér, szivacsos része kesernyés íze miatt.

A fagyasztott és reszelt citromot viszont salátákhoz, mártásokhoz, hideg és forró italokhoz, desszertekhez stb. adhatjuk. Tökéletesen gazdagítják az ételek és desszertek ízét. Tökéletesen gazdagítják az ételek ízét, és frissítő jelleget kölcsönöznek nekik. A fagyasztott, egészben reszelt citrom szintén nagyszerű összetevője a limonádéknak, amelyek ideálisak a szomjoltáshoz a forró időben.

Hogyan távolítsuk el a rovarirtószereket és a viaszt a citromhéjról?

Mielőtt azonban a citromot a fagyasztóba dobnád, a héját meg kell tisztítanod a növényvédőszer-maradványoktól és a viasztól. Első lépésként a gyümölcsöt savas vízben kell leöblíteni – adjunk a vízhez almaecetet vagy citromsavat. Ez a folyamat hatékonyan eltávolítja a gyümölcs héján esetleg befészkelt baktériumokat.

Ezt a lépést követően a gyümölcsöt lúgos oldatba kell meríteni (adjunk két teáskanál szódabikarbónát egy liter vízhez). A gyümölcsöt körülbelül 15 percig kell ebben az oldatban tartani. Ezzel az egyszerű trükkel a gyümölcs felületéről eltűnnek a növényvédőszer-maradványok és a tartósítószerek. Ha ez a folyamat befejeződött, a gyümölcsöt folyó víz alatt alaposan le kell öblíteni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche