A rózsaleveleken megjelenő fehér bevonat aggasztja a kertészeket, akik igyekeznek a lehető legjobb állapotban tartani díszcserjéiket. Mit jelent ez? Ha a növény úgy néz ki, mintha liszttel hintették volna be, akkor nagy valószínűséggel lisztharmattal van dolgunk. Ne hagyja figyelmen kívül ennek a gombabetegségnek a jelenlétét, mert végül a rózsáit a pusztulásba viszi. Hogyan lehet megszabadulni a leveleken lévő fehér bevonattól? Egy házi szer praktikus mentőöv.

Mikor támad a lisztharmat?

A kertészek gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a rózsák levelein fehér bevonat jelenik meg. már májusban. A zavaró tünetek különösen nyáron jelentkeznek, de az egész szezonban, egészen őszig éberségre van szükség. A lisztharmat számára a legkedvezőbb hőmérséklet 18-25 °C. A kertbe és az üvegházba ültetett cserjék egyaránt fertőződhetnek. A lisztharmat kialakulását elősegítő tényezők a következők:

  • A rózsák nitrogénnel való túltrágyázása,
  • elégtelen légkeringés.

A fehér bevonat nem minden. A lisztharmat tünetei a rózsákon

Hogyan lehet észrevenni a lisztharmatot a rózsákon? Leginkább a szemnek tűnik fel fehér bevonat a bokrok föld feletti részein.. „A „poros” lerakódás főként a leveleken jelenik meg, a levélnyél mindkét oldalán előfordulva. Idővel a hajtásokat, rügyeket, sőt a virágokat is elfoglalja.

Kezdetben fehér színű, a későbbi stádiumokban szürkévé vagy világosbarnává válhat. Eleinte csak apró foltok láthatók, amelyek fokozatosan kitágulnak és összeolvadnak. Figyelmes szemmel fekete foltok is láthatók. Ezek nem mások, mint egy gomba termőtestjei.

Soha ne hagyja figyelmen kívül. Különben a bokrok elpusztulnak.

Nem lehet megingatni a kétséget, hogy ez a betegségállapot kertészeti választ igényel. Lisztharmat nem csak a rózsák vonzó megjelenését rontja. Különösen lassítja a növekedést, ami a bokrok satnyulásához vezet. A levelek deformálódnak és idő előtt lehullanak. Előfordulhat, hogy a rügyek egyáltalán nem nyílnak ki. Ha a gombás betegség súlyossá válik, a bokrok hajtásai elhalnak.

Mit tegyünk a lisztharmat ellen? Sürgősségi intézkedések házi gyógymódok

A probléma felszámolásához fontos a gyorsaság és a rendszeresség. A professzionális termékek nem mindig állnak kéznél, és nem akarja mindig extra adag vegyszerrel kezelni a növényeit. Ebben az esetben a penész ellenes házi kezelések jó ötletnek bizonyulnak.

Készítsen hatékony permetszert a rózsák számára három összetevőből. Keverjünk ½ teáskanál szódabikarbónát 1 liter meleg vízbe. Adjunk hozzá 5 milliliter szürke szappanthogy növelje a házi készítmény „ragacsosságát”. Öntse szórófejes flakonba, rázza fel, és alaposan vigye fel a fertőzött fajokra. A kezelés elvégzése naponta egy héten áta rózsa lisztharmatának felszámolására.

Kapcsolódó cikkek:

A rózsák utálják ezeket a növényeket. Jobb, ha nem ültetjük őket az ágyásba

A rózsákat ezzel a koktéllal öntözzük egész júniusban. A rügyek nagyobbak lesznek, mint a tenyered.