Úgy tűnik, hogy az EU még az ilyen főzőedények használatát is be fogja tiltani. Állítólag a saját érdekünkben.

Minden nap használjuk őket, és alapvetően el sem tudjuk képzelni a konyhai létünket nélkülük. Igen, a modern serpenyők nagy segítséget jelentenek mindenkinek, akinek van némi tapasztalata az ételkészítésben. Talán elgondolkodik azon, hogy mi olyan különleges egy serpenyőben, de ezt valószínűleg csak akkor értékelné, ha nem rendelkezne modern felületű és funkciójú serpenyővel.

Hosszú távú problémák

Ma ezek a serpenyők abszolút uralják a piacot, mert egyszerűen nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például tapadásmentes stb. Ez azonban nem ingyen van, ahogy az elmúlt évek megmutatták. Meglepő módon különösen a főzőedények rengeteg per- vagy polifluorozott anyagnak (PFAS) nevezett vegyi anyagot tartalmaznak.

Több ezer van belőlük, ami egyébként az oka annak, hogy olyan nehéz volt és van az ellenőrzésük. Ugyanis ha az egyikükkel probléma lenne, és azt például betiltanák, akkor felbukkanna egy másik, amelyik más, de a valóságban nagyon hasonló. De a hatóságoknak újra kellett kezdeniük a nulláról.

Évekkel ezelőtt volt egy nagy botrány az Amerikai Egyesült Államokban, ahol kiderült, hogy különösen ezeknek az anyagoknak a gyártása masszívan szennyezi a környezetet, ráadásul rákot okoz azoknál, akik ki vannak téve ezeknek az anyagoknak, például a vízben vagy a talajban.

Bár az ezeket az anyagokat használó cégek – amelyek gyakran egészen hétköznapi dolgok, például serpenyők gyártói – mindenféle intézkedésekkel reagáltak, a PFAS-okkal kapcsolatos kételyek árnyéka megmaradt, és az új tanulmányok megerősítik, hogy ez egyszerűen nem optimális.

Ezt meg kell tenni

Ennek oka, hogy ezek az anyagok a szén-fluor kötésre épülnek, ami az egyik legerősebb kémiai kötés. És ezért gyakorlatilag lehetetlen lebontani őket, és ezért maradnak fenn. Eltávolításuk rendkívül költséges. Mégis olyan helyzetben vagyunk, hogy egyre többet és többet termelünk belőlük anélkül, hogy túlságosan aggódnánk a jövő miatt.

A PFOS-t azonban már most is mérik az esővízben, és Európában valódi problémává válik, mivel a határértékeket már itt is túllépik. Több országban már az ivóvizet is szennyezték.

Valójában nem meglepő, hogy az Európai Unió 10 000 különböző PFAS-t készül betiltani, és hogy alternatívákat kell találni helyettük, ami szakértők szerint nagyon nehéz lesz. Néhány ilyen anyagnak egyszerűen nincs hasonlóan hatékony alternatívája. Úgy tűnik azonban, hogy a betiltás már elkerülhetetlen, így valószínűleg valóban vége lesz a tapadásmentes teflon serpenyőknek, de más anyagoknak is, mint például a ruházatban népszerű Gore-Texnek.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche