Új törvény érkezett, amely megvédi a szlovákokat az üzletekben. Ez sokkolja az eladókat

A fogyasztóvédelem megerősítése érdekében a kormány új törvényjavaslatot fogadott el, amelynek célja a kereskedők megtévesztő gyakorlatának visszaszorítása a nagy értékesítési időszakokban, például a fekete pénteken. Erről a spravy.rtvs.sk portál tájékoztat.

A változtatások még a parlament végső jóváhagyására várnak. A törvénnyel véget kellene vetni a megtévesztő árengedményeknek, amikor a boltok csak röviddel a tényleges kiárusítás előtt mesterségesen emelt kedvezményes árakat tüntettek fel.

Jozef Dvorský, a Szlovák Elektronikus Kereskedelmi Szövetség igazgatója kifejti: „A kereskedők csak arra az árra tudnak majd engedményeket adni, amely 30 nappal az árcsökkentés előtt volt érvényes.”

A kormány nemcsak az online és offline értékesítést célozza meg, hanem a spekulánsok és a házaló árusok tisztességtelen gyakorlatait is.

Az új szabályok szerint, ha a vásárló kényszerből vásárol árut hűtlen eladóktól, úgynevezett „csalóktól”, akkor a jelenlegi két hét helyett 30 napon belül visszaküldheti az árut.

A törvény emellett leegyszerűsíti a panasztételi eljárást, és növeli a hamis felülvizsgálatok elleni védelmet. Másrészt lehetőséget ad a kereskedőknek a hibák kijavítására automatikus bírság nélkül, ami lehetőséget ad az üzleti gyakorlat javítására.

Ez a jogszabályi változás az üzleti és fogyasztói etika felelősségteljesebb megközelítése felé tett lépést jelez.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche