Szamócát tervez ültetni a kertjébe? Előzetesen gondold át alaposan, milyen társaságot találsz nekik. A megfelelő szomszédsággal a cserjék bőségesebben teremnek majd, és csökken a betegségek és a kártevők fertőzésének kockázata. Egyik kedvenc zöldségünk védőernyőként szolgál ezeknek a növényeknek, ezért érdemes helyet találni neki az ágyásban. Ültessen fokhagymát a szamóca mellé, és győződjön meg a kiváló eredményekről.

Mikor és hogyan ültessünk szamócát?

Az eper a kertészek egyik kedvenc gyümölcse. Szívesen termeszted őket otthoni ágyásaidban, hogy a szezon során élvezhesd egyedülálló ízüket. Ha bőséges termésben reménykedik, a saját vagy vásárolt palántákat a megfelelő időben kell a földbe ültetni. A friss zöld, csupasz gyökerű eperpalánták esetében kevés időd van, hiszen amint megvásároltad őket, máris a kertben kell állandó helyükre kerülniük. Két időpontban ültetheted el őket: tavasszal (április és május) vagy ősszel (szeptembertől a fagyokig).. Másrészt a népszerű Frigo szamóca (fagyasztott palánták és levelek nélkül), amelyeket téli nyugalmi állapotban árusítanak, ültetnek márciustól júniusig vagy akár július elejéig.

Hogyan termesszünk epret, hogy sok gyümölcsünk legyen? Válassza ki Napos, termékeny és humuszban gazdag helyet, könnyű és vízáteresztő talajjal. (pH 5,5 és 6,2 között). Ültetéskor óvatosan egyenesítsük ki a palánták gyökereit, mivel nem szabad, hogy kicsavarodjanak. Olyan mélységben ültessük őket a talajba, hogy a növények gyökerei egy vonalban legyenek a talaj szintjével.. Tartson 40-50 cm távolságot a szamócatövek között és körülbelül 70 cm-t a sorok között. Gondoskodjon arról, hogy a növények körüli talaj tömörített és öntözött legyen, és hogy szalmával, műanyaggal vagy mezőgazdasági vászonnal legyen kibélelve.

Ültessen fokhagymát szamóca mellé

Amikor a szamóca termesztésére alkalmas helyet választunk, érdemes odafigyelni a közelben növő növényekre. Ne feledje, hogy a málna és a szeder rossz szomszédokmert hasonló betegségek és kártevők támadják meg őket, mint a szamócát. Szintén nem szabad keresztesvirágú zöldségekkel (karfiol, kelkáposzta, káposzta vagy kelbimbó) és uborkával közvetlen közelségbe ültetni. A szamócát azonban érdemes fokhagyma mellé ültetni, amely pozitív hatással van rá.

A fokhagymát a legjobb szomszédságnak tartják a szamóca számára. Hogy miért?

  • A zöldség megvédi a szamócát a szürkepenésztől és más gombás betegségektől, amelyekben gyakran szenvednek;
  • A fokhagyma védő hatásának köszönhetően a szamóca jobban nő, erősebb és gazdagabb termést hoz;
  • A fokhagyma társasága jótékony hatással van a szamóca ízére és aromájára;
  • A fokhagyma szomszédsága miatt a szamócatermesztés során nem használnak kémiai növényvédő szereket.

Az eper egészségesen nő a közelben Fokhagyma, mert ez a zöldség fitocidokat választ ki, amelyek olyan illékony anyagok, amelyek elriasztják a kártevőket és csökkentik számos betegség előfordulását.. A legjobb eredmény elérése érdekében a fokhagymát ültessük sorban az eperbokrok közé és az ágyás szélére.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan termesszünk epret? Csak a „30%-os szabállyal”. Ez triviális, és a gyümölcs lédús és édes lesz.

Szamócát ültetsz? Tedd őket cserepekbe, és sok gyümölcsöd lesz.