Ünnepek: Hogyan lehet biztosítani a lakást a tolvajoktól

Behúzott redőnyök, teli postaláda, kiszáradt virágok, ezek mind jó jelek egy betörő számára, hogy egy otthon gazdátlan.” Közeledik a nyári vakáció ideje, amikor sokan hosszabb időre elhagyják otthonukat. Ezért ideális időszak a lakás- és házbetörők számára. Radoslav Papánek, a Salve Finance munkatársa azt tanácsolja, hogyan biztosítsa otthonát, mielőtt nyaralni megy.

Behúzott redőnyök, teli postaláda, kiszáradt virágok, mindezek jó jelek egy betörő számára, hogy a lakás gazdátlan. Ezért érdemes megbízható szomszédokat megkérni, hogy legalább a postaládát szedjék össze, és tartsák szemmel a házat vagy a lakást. „Ez a legolcsóbb alternatíva, de természetesen több lehetőség is van a lakásbiztonságra. Nagyon jó ötlet a biztonsági ajtó biztonsági zárakkal és többpontos zárrendszerrel. A ház vagy lakás elektronikus biztonsága szintén jó lehetőség, de drágább” – tanácsolja Radoslav Papánek.

Néha sajnos még a legjobb biztonsággal sem lehet elkerülni a lopást vagy a betörést. Ha el akarja kerülni a felesleges költségeket és kiadásokat, akkor jobb, ha elgondolkodik az ingatlan- és lakásbiztosítás alternatíváján. „A legtöbb biztosítónál a biztosított dolog ellopása vagy a dolog biztosítása betöréses lopás és betörés utáni rongálás szerepel az alapveszélyek között” – mondja egy családi pénzügyi szakértő.

A lakásbiztosítás biztosítási összegét meghatározhatja saját maga, vagy kiszámoltathatja a biztosítóval a háztartás mérete alapján. „A biztosítási összeg meghatározása nagyon egyéni, és függ az adott biztosítótársaságtól, valamint a lakás berendezésétől is. Lehetőség van néhány olyan kockázat feltöltésére is, amelyek nem szerepelnek az alapbiztosításban” – magyarázza a szakértő. A háztartás biztonságának szintje a biztosítási összegtől is függ – minél magasabb a biztosítási összeg, annál nagyobb biztonságra van szükség. Attól is függ, hogy a háztartást állandóan lakják-e, vagy csak szabadidős célokra használják.

Ha a nyaralásból hazatérve úgy találja, hogy betörtek Önhöz, azonnal hívja a rendőrséget. „Ha kárigényt szeretne bejelenteni a biztosítójának, a legjobb, ha egy brókerhez fordul, aki tanácsot tud adni a további teendőkkel kapcsolatban. Alternatív megoldásként keresse meg közvetlenül az ingatlanát vagy otthonát biztosító biztosítótársaság kapcsolattartóját” – tanácsolja Radoslav Papánek. A legtöbb biztosítótársaságnál egyszerűen telefonon jelentheti be a biztosítási káreseményt, és a biztosító megszervezi a szemlét. A biztonság kedvéért érdemes saját fényképes dokumentációt is vinni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche