Itt vannak a legjobb módszerek a vakondoktól való megszabadulásra – tanácsok kertészeknek és kertészeti cikkek dübörögnek a címlapokon. Tömjük valamivel a vakondokat, állítsunk fel ultrahangot, nyúljunk vegyszerekhez. fojtogassuk, öljük, pusztítsuk – rengeteg ilyen tanács van, és bármelyik a legjobb. És egyik sem garantálja, hogy a vakondok eltávolításával kívülről olyan lapos gyepet kapunk, mint egy asztal. Ami alatta zajlik, az a végzetét is jelentheti.

Az egyenletesen nyírt angol stílusú gyepektől való eltávolodás és a virágos rétek divatja csak némileg javított a vakondok helyzetén a kertben. Még mindig betolakodóknak tekintik őket, akiknek halmai tönkreteszik a vonalzóhoz mért ágyások és gyepek esztétikus geometriáját. A vakondot még mindig kártevőnek tekintik, függetlenül attól, hogy milyen nagy szerepet játszik az ökoszisztémában. A kertben való jelenléte azonban hasznos.

A vakond pusztító – ez az általános hiedelem. Valóban, jelenlétére jellemzőek a virágágyások, kertek és különösen az asztal lapos gyep esztétikáját tönkretevő halmok. Olyan, amelyen egyetlen virág, egyetlen növény sincs egy egyenletes zöld szőnyegen kívül. A virágos réten, amely az utóbbi években Szlovákiát is meghódította, a vakondtúrások nem annyira láthatóak. Ott káosz és szabadság uralkodik, a természet maga dönti el, hogyan és kinek a közreműködésével fog növekedni.

A szlovák földalatti állatok közül a vakond a legsikeresebb mérnök. Különböző célokra ösvényeket fúr. Ezek közül néhányat a helyváltoztatásra használnak. Körülbelül akkora átmérőjűek, mint egy állat kerek, tészta alakú teste. Nem igaz azonban, hogy a vakond csak a föld alatt mozog előre. Szokatlan, bársonyos tapintású, nagyon szokatlan textúrájú bundája (két réteg rendkívüli sűrűségű szőrszál) úgy nő, hogyhogy lehetővé teszi számára a manőverezést. A vakond szőrszálai pontosan különböző irányokban helyezkednek el, hogy ne akadályozzák a föld alatt. Ezeken az alagutakon keresztül az állat olykor hatalmas területen mozog, amelynek határai között több száz méter, de akár kilométeres távolságok is lehetnek. Ezeknek a folyosóknak azonban nem ez az egyetlen célja.

Figyelem: ez az alagút csapda

A vakond alagutak szintén csapdák. Valaha az állat azért fúrta őket, hogy minél könnyebben eljusson a növények föld alatti gyökérzetéhez, de nem táplálkozik belőlük. A vakond a rovarevők rendjébe tartozik, amelybe a sünök is tartoznak. Kizárólag húsevő állatok, amelyek főként gerinctelen állatokkal táplálkoznak. És a vakond is ezt teszi. Célpontja nem a növények gyökerei és azok megrágása, hanem azok az apró állatok, amelyek a föld alatt élnek, vagy az általa felállított földalatti csapdákba esnek.

Mert a folyosók csapdák. A vakond rengeteget ásott belőlük, nemcsak azért, mert szeret a föld alatt járni, vagy mert valaki paraffinnal öntötték le a halmát, hanem azért is, mert vadászik. Végigjárja őket, földigiliszták, pókok vagy más lárvák, csótányok vagy más föld alatti, illetve föld feletti apró élőlények után járőrözve, hogy megtalálja az utat a végzetéhez, amelyek a föld alá fúródtak, ami szintén előfordul.

A vakond sorsa

A sorsuknak ott vannak, és ez egy irigylésre méltó sors. Amikor a vakondok elegendő élelmet találnak, összegyűjtik a készleteiket, és ehhez speciálisan kiásott éléskamrákat használnak. Ezekben földigilisztákat vagy lárvákat tárolnak, de semmiképpen sem elpusztultakat. A vakond éles fogaival képes úgy átvágni zsákmánya idegrendszerét, hogy az teljesen megbénul, de az így is életben marad…. És ebben az állapotában még friss készletként található meg a táplálékában.

Sok földalatti emlős van, amely alagutakat ás, hogy alulról táplálkozzon a növényekkel. Ezek közé tartoznak a poloskák, a hörcsögök és egyéb. A vakond ezt nem teszi meg. Alagútjai különösen fontos helyei a talajnak, mert a vakond a földigilisztákhoz hasonló munkát végez, csak nagyobb léptékben. Az alagutak szellőztetik a talajt, öntözik, egészségesebbé teszik azt.. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a vakondok kiirtják azokat, akik valójában a növények gyökereit eszik, akkor teljes képet kapunk a kertőrről. Egy kertész, aki gondoskodik a minőségéről, ápolja és gyógyítja.

A vakondok a mi problémánk, nem a természet problémája

És a dombok ? Minket nem érdekelnek a természetes dombok. A rossz esztétikájuk a mi találmányunk. Természeti szempontból azért hasznosak, mert a levegő, a víz és a szerves anyagok átáramlanak rajtuk. A vakondnak ki kell lapátolnia őket, hogy megszabaduljon a felesleges földtől a járdákról, ami azt jelenti, hogy egyúttal keveri is a talajt. Vonakodva és csak akkor jön fel, amikor muszáj, mert ügyetlenül, lassan és intuitívan mozog a felszínen. Ragadozók támadásával szemben is sebezhető. Az alagúton kívül a vakondokra baglyok, egerek, gólyák, görények, nyestek, menyétek, rókák és más amatőr vakondok vadásznak.

Ezért a vakond a lehető leggyorsabban eltűnik a föld alatt, ahonnan negyed óra alatt akár 5 kg-ot is kipréselhet. Ez azt jelenti, hogy a talaj alaposan fellazított és átforgatott, oxigénnel telített, hidratált és kevert, ráadásul rovarlárváktól mentes. Az ilyen talajban sokkal könnyebben nőnek a növények.

Kapcsolódó cikkek:

A földbe tette, a vakond pedig elmenekült a szomszédba. A háziállat-trükk hat hónapra elűzte az állatot

Ahelyett, hogy kidobnád, temesd el a kertben. A vakond a lehető leghamarabb kiszabadul belőle.