Vásároltál lyukas kenyeret? Ha igen, akkor tudnia kell olyan információkat, amelyeket a pék nem mond el

Kenyér vásárlásakor nem mindig tudunk belenézni, hogy jól megsült-e, ezért is találkozunk néha az ún. „szivárgó” kenyér. Az ilyen kenyér íze nem különbözik a többitől, de nehezebb belőle szendvicseket készíteni. Mi az oka az ilyen lyukak kialakulásának a kenyérben?

Szivárgó kenyér

Sok oka van annak, ha lyukas a kenyér. Ezek egy részét a kenyerek elkészítésének hibái okozzák. Az egyik ilyen lehet a túl sok élesztő vagy cukor használata, ami túlzott mikrobiális aktivitáshoz vezet a kenyérben. A szivárgó kenyér a nem megfelelő sütési körülmények következménye is lehet.

A túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten történő kenyérsütés és a tészta keléséhez nem megfelelő körülmények szintén lyukak kialakulásához vezethetnek a kenyérben. Oka lehet a túl kevés sikértartalmú liszt használata, vagy a rosszul megválasztott alapanyag is, pl. túl hosszú fermentációs idővel rendelkező élesztő. Fontos, hogy megfelelő tészta állagú kenyeret készítsünk, és ügyeljünk arra, hogy a sütés során optimális körülmények között legyen, nehogy lyukak képződjenek a kenyérben.

Szivárgó kenyér – mit kezdjünk vele?

A szivárgó kenyér nem káros az egészségünkre. Ez azonban megnehezítheti a szendvicsek elkészítését, mert nehéz ilyen kenyérre kenni vajat, sajtot vagy megkenni. Ha nem vagyunk megelégedve a vásárolt lyukas kenyérrel, megpróbálhatunk reklamálni, és visszakapni az árát, vagy kicserélni egy másikra. Ha helyi kis pékségben vásárolt kenyeret, érdemes az eladót értesíteni a problémáról, hiszen a pékek csak akkor tudják elhárítani a hibát, ha tudnak róla.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche