A cseresznyefák metszése egyszerű eljárás, amely nagyban befolyásolhatja a fa fejlődését. Ha tehát idén bőséges és egészséges termést szeretne, mindenképpen nézze meg, hogyan kell a cseresznyefákat metszeni. Tartson szem előtt néhány szabályt, hogy fája megbirkózzon a kihívást jelentő időjárási körülményekkel is.

Mikor kell metszeni a cseresznyefákat? Közeledik a határidő

A tavaszi cseresznye metszésének határideje elsősorban a viszonylag fiatal példányokra vonatkozik. A legjobb időpont erre március vége/április eleje, közvetlenül az első rügyek megjelenése előtt. Ilyenkor csökken a fagyveszély, és a napos, meleg időjárás biztosítja, hogy a fa gyorsan regenerálódjon, és készen álljon a további növekedésre. Az új fákat a kertben érdemes már az ültetésük után megmetszeni.

A nyári, azaz a gyümölcsszüret utáni metszési időpont azonban csak az idősebb fákra vonatkozik. Ezeket július végén és augusztus első felében érdemes megmetszeni. Így több idejük lesz begyógyítani a metszési sebeket, és sokkal kisebb lesz a hajtások fertőzésveszélye.

Hogyan metszik a cseresznyefákat? Minden a fa korától függ

A minden évben elvégzendő metszés egy tiszta metszés. Ez megakadályozza, hogy a korona túlságosan megvastagodjon, és minden egyes hajtás jobban hozzáfér a levegőhöz és a napfényhez. A tiszta metszés során a hajtásokat eltávolítjuk.amelyek a korona közepe felé nőnek, keresztezik és megakadályozzák a további növekedést. A felesleges ágakat a legvégén vágják le. 3-4 év elteltével a már termést hozó ágakat is eltávolíthatjuk. Ez arra ösztönzi a fát, hogy új, fiatal hajtásokat hozzon.

A fiatal fákat is meg kell metszeni. Ez a metszés megfelelő formát ad a növénynek, és lehetővé teszi, hogy egészségesen fejlődjön. Különös figyelmet kell fordítani a korona magasságára – jobb, ha a fa nem nő túl magasra. A cseresznyefa fejlődéséhez a kúpos vagy lekerekített korona a legalkalmasabb.

A legidősebb növényeket elég radikálisan meg kell metszeni, különösen akkor, ha az előző szezonokban rosszul termett. Az öreg ágakat akár egy-másfél méterrel is vágjuk vissza. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új hajtásokat képezzen, amelyeken a cseresznye termést hoz.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan és mikor kell metszeni a cseresznyefákat? Tartsuk magunkat egy szabályhoz! Gazdag lesz a termés

Ne várj tavaszig, mert akkor nem lesz gyümölcsöd. A legjobb idő a cseresznye számára most ér véget.