A hortenzia az egyik legkedveltebb éghajlaton termesztett cserje. Elsősorban mutatós, színes virágaik miatt ültetjük. Sajnos előfordulhat, hogy a növények a megfelelő gondozás ellenére sem akarnak bőségesen virágozni. Mindezt a hortenzia virágzás utáni nem megfelelő levágása okozza.

Fotó: shutterstock/Natallia Ustsinava

A hortenzia vágása elengedhetetlen a megfelelő növekedésükhöz és bőséges virágzásukhoz. Úgy tűnik, ezt a legtöbben tudjuk, de a kertészek óva intenek egy népszerű tévedéstől.

Amikor ezt elfelejtjük a hortenzia metszésének módját dísznövényünk fajtájához kell igazítani, tudtunkon kívül károsíthatjuk a növényeket. Aztán a következő szezonban csak álmodozhatunk arról, hogy gyönyörű, gazdag fehér, rózsaszín, piros vagy kék hortenzia virágokat láthatunk.

Hogyan vágjunk egy csokor hortenziát?

A csokorhortenziát (vagy panicles) először márciusban vágják le. Ezt a levelek kifejlődése előtt kell elvégezni. A fiatalabb hajtásokat hosszuk 1/3-ával, az idősebb hajtásokat pedig 2/3-ával kell lerövidíteni.

A hortenzia csokor második vágása augusztus végén vagy szeptember első felében történik. Vágja le a virágokat úgy, hogy az ollót közvetlenül a virágok növekedési helye alá helyezi.

Tekintse meg ezt a bejegyzést az Instagramon

Egy bejegyzést osztott meg: 𝓜𝓪𝓷𝓪𝓮𝓮𝓪 (@fiori_nel_mio_cuore)

Hogyan kell levágni a bokor hortenziát?

A cserjehortenziát kora tavasszal is levágják, még a levelek kifejlődése előtt. Március végén/áprilisban a hajtásokat a talaj felett kb. 10-30 cm-rel lerövidítjük. Minél lejjebb vágjuk, annál lenyűgözőbbnek kell lennie a későbbi hortenzia virágoknak.

Mint a csokorhortenzia esetébenmég a bokorhortenziánál is le kell vágni a virágfejeket közvetlenül a termőhely alatt augusztus végén/szeptember elején.

Hogyan vágjunk kerti hortenziát?

A kerti hortenzia vágása eltér a csokrok és bokrok vágásától. Évente egyszer, augusztus végén/szeptember elején kerül megrendezésre. Ekkor a kiszáradt virágzattól csak úgy szabadulunk meg, hogy közvetlenül a növekedésük helye alá vágjuk.

Ne rövidítse le a hortenzia hajtásait, mert ez megakadályozhatja a virágzást a következő szezonban. Ha nagyon akarjuk, 5-6 évente egy további fiatalító vágást végezhetünk a hortenzián. Ezután kerti ollóval ritkítjuk a növényt, és eltávolítjuk a legrégebbi hajtásokat.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Csináld rendszeresen, és a képen látható növény egész télen át díszes lesz. A Heba gondozásának titkai

Mikor ültessünk díszfüvet? Ügyeljen a dátumra, és a pampák akár 3 méter magasra is megnőnek