Hogyan szabaduljunk meg a csigáktól a kertben? Ezt a kérdést teszik fel maguknak tavasszal azok a földtulajdonosok és kertészek, akik szeretnék megmenteni virág-, zöldség- és gyümölcspalántáikat. Szerencsére számos bevált, organikus és humánus módszer létezik arra, hogy megszabaduljunk ezektől a puhatestűektől anélkül, hogy a pénztárcánkat megterhelnénk.

A csigák és a csigák igazi rémálmot jelenthetnek a földtulajdonosok és a kertészek számára. Különösen nyáron, amikor szeretnénk élvezni a szép kertet és a házilag termesztett fűszernövényeket., ezek az észrevétlen élőlények igazi „ételt” adhatnak nekünk éjszaka. Két faj különösen népszerű Szlovákiában: a kerti csiga és a csigamentes csiga.. Utóbbiak álmatlan éjszakákat okozhatnak a virágágyások tulajdonosainak. A csigák rendkívül falánkak, és főként éjszaka táplálkoznak, amikor mi már mélyen alszunk. Eső után is táplálkoznak, ha nedves az idő.

Hogyan szabaduljunk meg a csigáktól a kertben? Minden, amire szükséged van, otthon van

A csigák fűvel, virágokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkoznak. Rengeteg kárt okoznak a kertben, és nem egy kertészt ért már kellemetlen meglepetésként, hogy reggelente egy csupasz kertre bukkant. Ezért jobb, ha azonnal cselekszünk, amint észrevesszük a csigák első jeleit a kertben. Bár a piacon számos vegyszeres termék van forgalomban a csigáknak a növényekből való eltávolítására, először kipróbálhatunk néhány bevált módszert, hogy megszabaduljunk ezektől a mindenevő betolakodóktól. Friss uborka- vagy paradicsompalántáink biztosan „megköszönik” majd.

Érdemes az organikus, biztonságos és kíméletes módszerekre, például a természetes kerti csigacsapdákra fogadni. Áprilisban már leírtunk egy módszert, amelynek lényege, hogy sörcsapdát állítunk a kertben. A csapdába, amelynek édeskés élesztő- és alkoholszaga van, bemásznak, és másnap kiüríthetjük a csapdát egy, a kertünktől távol eső helyen.

Van egy másik módja is annak, hogy megszabaduljunk a bosszantó kerti csigáktól. Ehhez mindössze olyan terményekre van szükségünk, amelyeket a hűtőben vagy a gyümölcskosárban találunk. Tehát ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk a túlérett gyümölcsöt, használhatjuk „csaliként”, hogy eltávolítsuk ezeket a falánk gerinctelen állatokat a kertből. A citrusfélék működnek a legjobban: egy aromás narancs vagy grapefruit, de a csigák az édes dinnyét sem bánják.

Egyszerűen szeletelje fel a fenti gyümölcsöt. A gyümölcsszeleteket ezután a kertben kijelölt helyeken terítsük szét. Most már csak várni kell. A puhatestűek az aromás illat által felbátorodva odakúsznak hozzájuk, majd felszedhetjük és kivihetjük őket a kertből, a kerten kívüli helyre vigyük őket.

Kapcsolódó cikkek:

A nyálkás csigák nem hagynak élni? Van egy olcsó és hatékony módszerünk, amivel megszabadulhatsz tőlük. Nem fogják többé látogatni a kertjét

A héj nélküli csigák már elszaporodtak az ágyásokban. Hogyan szabaduljunk meg tőlük, mielőtt elpusztítják a palántákat?