Veszélyes környék: 2 zöldség, amit SOHA ne tarts egymás mellett

Megszoktuk, hogy egyes zöldségeket a vásárlást követő első napokban meg kell enni, különben megromlik. Például paradicsom, uborka vagy salátalevél. De vannak „hosszú életű” – zöldségek, amelyek több mint egy hónapig tartanak. Igaz, könnyű lerövidíteni az élettartamukat – csak adjunk hozzájuk „káros” szomszédokat. Szóval melyik két zöldség teszi tönkre egymás életét?

Ezek a burgonya és a hagyma. De miért?

A hagyma etiléngázt termel, egy szerves vegyületet, amely nem káros az emberre. De a burgonya számára végzetes – ennek a gáznak a felszívódásával a gyümölcs 3-4 nap alatt megromlik és megpuhul. De a hagyma nem az egyetlen zöldség, amelyet nem szabad burgonyával tárolni. A zöldségek, például a paradicsom, valamint egyes gyümölcsök (banán és alma) szintén tartalmaznak etiléngázt.

De a burgonya semmiképpen sem az itteni helyzet áldozata. Észrevetted már, hogy a hagyma folyadékot enged és megpuhul? Ennek oka az lehet, hogy burgonyával, sok nedvességet tartalmazó zöldséggel együtt tárolták. Arra is fontos ügyelni, hogy a két zöldség ne feküdjön együtt a boltban – különben nem kerülhetők el a kellemetlen következmények.

Hol tároljuk a burgonyát?

A burgonya nem olyan válogatós a tárolás terén – de mégis fontos bizonyos feltételeket megteremteni:

Szárazság – hogy a burgonya ne kezdjen rothadni a felesleges nedvességtől.

Sötétség – a burgonyát még mesterséges fény mellett is jellegzetes zöld foltok borítják. Ezek a foltok egy szolanin nevű toxint tartalmaznak, amely rákot okoz. Ezenkívül a zöld burgonyának romlott íze van – keserűbb.

Levegőkeringés – a tiszta és hűvös levegő megőrzi a gyümölcs szilárdságát és frissességét.

Hol NE tárold a burgonyát?

Ha a burgonyát nem lehet hagymával együtt tárolni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán el kell különíteni. Ez azt jelenti, hogy a légmentesen záródó tartály rossz választás. Egyszerűen nem teremti meg a tárolás fő feltételét – a szárazságot.

A hűtőben. Igen, a burgonyának hűvösre van szüksége, de az olyan drasztikus intézkedések, mint a hűtés, a rothadás receptje. Csak arról van szó, hogy a hűtőszekrényben uralkodó körülmények erős nedvességképződéshez vezetnek a burgonyában. De lefagyaszthatja a burgonyát, de először fel kell forralnia – olvassa el, hogyan.

Egyébként van még egy szabály – a burgonya mosására vonatkozik. Tehát, miután meghámozta a burgonyát és megmosta a szennyeződést, tegye a gyümölcsöt papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Az a tény, hogy a burgonya gyorsan felszívja a nedvességet, és a burgonyában lévő felesleges víz rontja az ízét.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche