A jácint a húsvéti dekorációk kedvelt virága. Márciusban és áprilisban virágzik, így tökéletesen illik az ünnepi időszakhoz. Amikor a színes virágok elhalványulnak, sokan úgy döntenek, hogy kidobják a növényt. Ez azonban nem éri meg. Csak jól gondozza a jácintokat virágzás után, hogy a következő szezonban is virágot hozzon. Mit kell tehát tennie?

A jácintok színes növények, amelyeket szívesen termesztenek otthonokban és kertekben. A tavasz érkezésének színes jelei. Két hónapig virágoznak, utána gyakran kidobják őket. Ez nagy hiba, mert elég a megfelelő gondoskodás, és a következő szezonban újra megszületnek.

Hogyan kell gondozni a virágzó jácintot cserépben?

Ezt az élénk színű növényt apró, harang alakú virágok jellemzik, amelyek fürtökben gyűlnek. Sokféle színben kaphatók, de a legnépszerűbbek a rózsaszín és a lila. Kertben és otthon is termeszthető. Cserépben általában márciusban vagy áprilisban kezdenek virágozni, így ideális húsvéti dekorációnak.

Általában körülbelül három hétig virágoznak. Virágzás után gyakran a szemétben végzik, mert már nem vonzóak. Azonban elég hogy megőrizzük a hagymákat, hogy jövőre ismét szép virágokat hozzanak.. Ezek a legfontosabbak.

Amikor a jácint virágzik, vágjuk le a szárat a virágokkal együtt. Fontos, hogy a leveleket és a virágszárat virág nélkül hagyjuk. A levágott növényt ugyanúgy kell ápolni, mint korábban, amíg a levelek zöldek. Amikor a levelek megsárgulnak és visszahullanak, hagyja abba a jácint öntözését. Csak ekkor lehet a növény hagymáját kihúzni a földből.

Ha így teszel, a jácintok jövőre is virágozni fognak.

Amint a hagymák kikerültek a cserépből, elkezdheti előkészíteni a jácintot a következő szezonra. Fontos, hogy hagyjuk a növényt nyugalmi állapotba kerülni, hogy regenerálódni tudjon. A legjobb, ha a hagymákat sötét, hűvös és mindenekelőtt száraz helyen tároljuk körülbelül nyolc hétig.

Ezt követően a jácint hagymát újra el lehet ültetni a földbe. Fontos, hogy az ültetés után fokozatosan szoktassuk a növényt melegebb és kissé világosabb környezethez. Az optimális hőmérsékletnek a következőnek kell lennie 15 °C körül kell lennie.

Azt is meg kell lassú öntözéssel kezdjen, és növelje az öntözés mértékét. A melegebb helyhez szoktatás is fontos. A kellően napos hely ösztönzi a növényt a növekedésre. Megfelelő tárolással és gondozással akár több évig is gyönyörködhet a jácintban.

Kapcsolódó cikkek:

Hajlik a jácint a cserépben? Itt van, ami hiányzik belőle

A cserépben lévő jácintok sokáig virágoznak. Néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani