WC-papír és serpenyő betiltása? Ezt fogja betiltani az EU

A közelmúltban felkapták a figyelmet azok a hírek, amelyek arról szóltak, hogy az Európai Unió be akar tiltani bizonyos termékeket, és a környezetvédelem érdekében alternatívákat akar szorgalmazni. De mit is terveznek valójában? A portál

A per- és polifluorozott anyagok betiltásának tervei

Az Európai Unió közel 10 000 per- és polifluorozott anyag (PFAS) betiltását tervezi, hogy helyettesítő anyagokat találjon. Ezek az anyagok olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hőállóság és a zsírtaszító képesség, amelyek számos fogyasztási cikk szerves részévé teszik őket.

Ezek az „örök vegyi anyagok” azonban, ahogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nevezi őket, hosszú ideig a környezetünkben és a szervezetünkben maradnak, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. „A lehetséges egészségügyi kockázatok közé tartozik a májkárosodás, a pajzsmirigyproblémák, az elhízás és akár a rák is” – figyelmeztet az ügynökség. E vegyi anyagok némelyikét várhatóan 2026/2027 körül jelentősen korlátozni fogják a piacról.

Lenka McGachy, a prágai Vegyipari Műszaki Egyetem munkatársa hozzáteszi: „A tiltás által érintett termékek közé tartoznak a vízálló ruházati termékek, mint például a Gore-Tex, és a tapadásmentes konyhai eszközök felületei, mint például a teflon”. A szerint

Kivételek és kihívások

Az Unió fontolóra veszi az időben korlátozott mentességek lehetőségét is, mivel ezen anyagok némelyikének nincs megfelelő alternatívája. Az olaj- és gáziparban dolgozóknak szánt öltönymembránok egy olyan példa, ahol még nincs helyettesítő anyag.

WC-papír alternatívája: Vízió vagy valóság?

A hagyományos vécépapír korszakának végéről szóló szalagcímek is felkeltették a közvélemény figyelmét. Azonban nem minden az, aminek látszik. Az Európai Beruházási Bank a körforgásos gazdaságra való áttérés felgyorsítását célzó célja keretében támogatta az Essity német cég projektjét, amely szalmából állít elő WC-papírt.

„Az eljárás erőforrásokat takarít meg, energiatakarékosabb és csökkenti a CO2-kibocsátást” – kommentálja a bank. Szlovákiában is lehet már környezetbarátként megjelölt vécépapírt vásárolni, amely fahulladékból és szalmából készül.

Következtetés

A kezdeti reakciók ellenére fontos megérteni, hogy e tervek célja a környezet és a közegészség védelme. Legyen szó akár a PFAS vegyi anyagok esetleges betiltásáról, akár a WC-papír alternatíváiról, az eredmény egy fenntarthatóbb és egészségesebb közösség lesz mindenki számára.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche