40 fokon mosod a ruhákat? Megfelelő undort vívsz ki magadnak

A higiéniai szakértők szerint a székletbaktériumok más ruhákat is beszennyezhetnek, amelyek a szennyezett fehérneművel együtt a mosógép dobjába kerülnek. A baktériumok túlélik a hatvan Celsius-fok alatti hőmérsékletet. A mosás rendszeressége is rendkívül fontos ebből a szempontból.

Ne mossa a bugyit konyharuhával alacsony hőmérsékleten, mert a fehérneműben székletbaktériumok lehetnek, amelyeket később a törölközőn keresztül bevisz a konyhába. A fehérneműt érdemes hatvan Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten kimosni.

Még a fent említett hőmérséklet sem pusztít el teljesen minden baktériumot. Nem számíthatsz arra, hogy hatvan fok a mosógépben elpusztítja az összes baktériumot. Egyes mosógépek csak rövid időre érik el ezt a hőmérsékletet, és legtöbbjük nem tart állandó hatvan fokot a teljes mosás alatt.

Ha a fehérnemű túl vékony vagy kényes, és nem mosható magas hőmérsékleten, akkor a mosodai fertőtlenítőszer a megoldás. Ne aggódj, inged, pulóvered vagy melltartód nem válik megkeményedett ruhadarabbá a fertőtlenítőszerek hatására.

A mosás rendszerességére is gondolni kell. Például a farmert négy-öt hordás után ki kell mosni, hogy megelőzzük az idő előtti kifakulást. A melltartókat két-három hordás után ki kell mosni. Vigyázni kell azonban a pizsamára, amit hetente kétszer érdemes kimosni. Éjszaka megszabadulunk az elhalt bőrtől és az izzadságtól, így a pizsama szó szerint táptalaj a baktériumoknak.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche