„Csak a kínai állásportálokon kell megnézni, hogy mi a 35 éves férfi átka” – mutat rá a CNN. A legtöbb cég 35 év alatti munkavállalókat keres. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiataloknak könnyebb dolguk van. A júniusi adatok szerint a 16-24 éves korosztályban rekordméretű, 21,4 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak. Ezek az emberek túl fiatalok a munkaadókhoz.

Vállalatokban, irodákban, sőt a kínai közszolgálatban is állások várják a 18-35 év közötti munkavállalókat.

„A társadalomban mindig is volt láthatatlan diszkrimináció a 35 év feletti munkavállalókkal szemben. A jelöltek elutasítása ebben a korban a tehetség pazarlása”

– mondta Jiang Shengnan a CNN-nek.

Mi az átka a 35 évesen?

Ahogy a CNN kifejtette, a „35 éves átka” viszonylag új jelenség a kínai társadalomban. A kifejezést először a közösségi médiában használták, hogy nyilvánosságra hozzák a nagy technológiai cégek tömeges elbocsátásának kérdését. Aztán kiderült, hogy ez vonatkozik a munkaerő-piaci trendre is: sok cég, intézmény nem alkalmaz 35 év felettieket.

A kínai munkaadók is úgy vélik, hogy a 16 és 24 év közöttiek túl fiatalok ahhoz, hogy cégükben dolgozzanak. Az igazi fiatal kínaiak 10 éve vonzóak a munkaerőpiacon. Ez a tény nem nélkülözhetetlen a magánéletük szempontjából.

Elhalasztják a házasságot, a családalapítást vagy a gyermekvállalást. Egy 2021-es Xinhua jelentés azt sugallta, hogy azok az alkalmazottak, akik 35 éves korukig nem kerültek vezetői pozícióba, kevésbé hatékonyak, és ezért nagyobb valószínűséggel bocsátják el őket.

35 éves férfiak és nők átka

A „35 éves átok” különösen a nőket érinti, amelyeket gyakran diszkriminálnak a munkahelyen. A kínai nők gyakran tapasztalnak nyomást a munkáltatók részéről, akik nem akarnak fizetni a szülési szabadságért, nem léptetik elő az alkalmazottakat, mert attól félnek, hogy nyaralni vagy elmennek. A nőknek gyakran be kell jelenteniük, hogy nem terveznek férjhez menni ahhoz, hogy munkát találjanak, és ez még mindig nem megy.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Rendkívüli vízió a halál utáni életről. „Egy hatalmas virágmezőn álltam”

Mit örökölünk apánktól és mit anyánktól? Egy gyönyörű színésznő és egy tudós lányának nagyobb esélye lenne a tudományos karrierre, mint a fiának