A fogorvos elmagyarázta, mikor nem lehet eltávolítani a bölcsességfogat
Szinte minden felnőttnek kérdése van: szükséges-e eltávolítani a felső és az alsó bölcsességfogakat? Miért végzik el egyesek az eljárást egyszerűen csak vágyból, ha nincsenek nyilvánvaló okok? A nyolcasok eltávolítása a fogászat egyik leggyakoribb művelete, de az indikációknak megfelelően kell használni. Melikhova Veronika fogorvos elmondta, mikor nem szabad eltávolítani a nyolcast.

A fogorvos elmagyarázta, mikor nem lehet eltávolítani a bölcsességfogatFotó: freepik

Veronica Melikhova szerint a harmadik őrlőfogak ugyanolyan szükséges fogak, mint mások.

– De evolúciósan megtörténik, hogy a lágyabb ételek fogyasztása miatt az állkapcsunk leáll és nem masszív, – magyarázta a szakember. – Ennek megfelelően a nyolcasoknak egyszerűen nincs elég helyük, ezért rossz pozíciót foglalnak el a szájban, és nyomást gyakorolnak a fogazatra.

Amint a fogorvos megjegyezte, a bölcsességfogak helytelenül nőhetnek az arcba, és megsérthetik a nyálkahártyát. Mindez fogszabályozási patológiákhoz vagy onkológiához vezethet.

De vannak olyan helyzetek, amikor a bölcsességfogakat nem kell eltávolítani. Veronica Melikhova mondta:

– Ha valaki helyes életmódot folytat, gyermekkorától jól táplálkozik, akkor az állkapcsa teljesen kifejlődik, mint régen, és a bölcsességfog a megfelelő pozíciót veszi fel a szájban. Ilyen helyzetekben a nyolcasokat nem kell törölni. Mert a harmadik őrlőfognak van hova fejlődnie. Még a rágási folyamatban is fontos és értékes lesz, mint minden más fog.

Melikhova Veronika felvilágosította, hogy a bölcsességfog eltávolításának vagy kezelésének eldöntésekor az orvosnak alapos vizsgálatot kell végeznie, és ha szükséges, további diagnosztikai vizsgálatokra kell irányítania a pácienst:

– Harmadik őrlőfogakat csak indokolt esetben kell eltávolítani. Először is, az eljárásra akkor van szükség, ha a nyolcas szám zavarja a többi fog működését. Ezenkívül a harmadik őrlőfogak fertőzésforrást jelentenek. Felhalmozódik rajtuk a lepedék, amely megkeményedik és kővé válik, a baktériumok elszaporodnak, ami fogszuvasodáshoz és egyéb fogászati ​​rendellenességekhez vezet. Ezek a pontok a fő oka annak, hogy az orvosok a bölcsességfogak eltávolítását javasolják.

A szakember azt is kifejtette, hogy a nyolcas alakok ferdén nőhetnek, megsérthetik a lágyrészeket, ronthatják a harapást és a megjelenést, valamint kiszoríthatják a többi fogat. De azt a kérdést, hogy igénybe kell-e venni a bölcsességfog eltávolítását, mindig a fogorvossal együtt kell eldönteni.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche