A tálib kormány megtiltotta a nők belépését Afganisztán legnépszerűbb nemzeti parkjába. A Band-e-Amir egy másik tétel a tilalmak hosszú listáján, amelyek célja, hogy korlátozzák a nők nyilvános helyekre jutását.

Fénykép: shutterstock/Savvapanf Photo

Amióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, a nők világa zsugorodik, és jogaikat egyre inkább korlátozzák. Kezdettől fogva megtiltották a nőknek és a lányoknak, hogy középiskolákba és egyetemekre járjanak és sportoljanak. Azt is megszabták, hogy a nőknek mit kell viselniük, milyen telefonokat használhatnak, és hogyan kell utazniuk. Nemrég úgy döntöttek, hogy az ország összes szépségszalonját be kell zárni. Most ismét bejelentették, hogy tilos nőknek belépni Band-e-Amir, Afganisztán legnépszerűbb nemzeti parkjába.

Megtiltották a nők belépését a parkba

A tilalom a hivatalban lévő után jött bűnök és erények minisztere panaszkodtak, hogy a parkba látogató nők nem a hidzsáb viselésének helyes módját követték. Hivatalosan a tilalom addig marad érvényben, amíg megoldást nem találnak erre a problémára.

„A nőknek nem kell a parkba járniuk”

– mondta Mohammad Khalid Hanafi, és arra kérte a biztonsági erőket, hogy akadályozzák meg őket abban, hogy belépjenek a parkba.

„Több afgán nőt hallottam már azt mondani, hogy a tálibok nem hagynak egyhamar levegőt venni”

Heather Barr, a Human Rights Watch munkatársa elmondta a The Guardiannak.

„Ez nagyon eltúlzottan hangzik, amíg nem látja, hogyan tiltják meg a nőknek, hogy kint tartózkodjanak és élvezzék a természetet.”

– ő hozzáadta.

„A falak lépésről lépésre bezáródnak a nők elé, és minden ház börtönné válik.”

– hangsúlyozta.

Fereshta Abbasi, a Human Rights Watch munkatársa megjegyezte, hogy a nőknek tilos a park látogatása A női egyenlőség napja. Hangsúlyozta, hogy ez az „afganisztáni nők iránti teljes tiszteletlenség” kifejezése. Mariam Solaimankhil volt afgán parlamenti képviselő is foglalkozott a betiltással.

– Visszajövünk, ebben biztos vagyok.

– írta a közösségi oldalakon.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Tammy Slaton a „1000lbs sisters”-ből már leadott… 155 kg-ot! A rajongók el sem hiszik, mennyire megváltozott

A Kheopsz-piramis még mindig rejt egy titkot. A tudósok nem juthatnak el oda