A tavaszi fáradtság szót kér! Mennyi ideig tart?

A tavaszi fáradtság megelőzése az elegendő és megfelelő friss levegőn való tartózkodás, az egészséges, vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend, a zöldség-gyümölcs fokozott bevitele, valamint a megfelelő folyadékbevitel.

Tavaszi fáradtságtól szenved?
A Szlovák Köztársaság Népegészségügyi Hivatalának (ÚVZ) Egészségfejlesztési és Egészségnevelési Osztálya ajánlja. „A tavaszi fáradtság a szervezet reakciója a hőmérséklet- és nyomásingadozásokra, a napfény időtartamának változására, valamint az életmódbeli változásokra, általában a passzívabb téli hónapok után az étrend módosítása és a a fizikai aktivitás növekedése” – magyarázza az osztály.

A tavaszi fáradtság különösen az érzékenyeknél jelentkezik, fokozottan az időjárásra érzékenyeknél, alacsony vérnyomásúakban és időseknél is. Fáradtság, álmosság, alvászavar, fejfájás, letargia, koncentrációhiány vagy ingerlékenység formájában nyilvánul meg. A fertőzésekre való fokozott fogékonyság is társul.

A tünetek általában egy-három hét alatt jelentkeznek. Hosszabb idejű tünetek esetén az osztály orvosi konzultációt javasol. Kiemeli, hogy ilyen esetben a betegség más megnyilvánulásáról is lehet szó.

VIDEÓ: A Rólunk szól című műsorban az elhízásról, annak buktatóiról, a szlovákok étkezési szokásairól és rossz szokásairól beszélgettünk, avagy min kellene változtatnunk – a vendégek Adela Penesová orvos, obezitológus és a Tudományos Akadémia tudósa, valamint orvos volt, Bajer Boris dietetikus.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche