Alkohol a kozmetikában: amit tudnod kell

Alkohol a kozmetikában: amit tudnod kell

Ha úgy gondolja, hogy egyike azoknak, akik megtagadják az alkoholtartalmú kozmetikumok használatát, akkor el kell olvasnia ezt az anyagot.

Először is emlékezzen a „jó” alkoholokra, és egyáltalán ne aggódjon, ha látja őket a kompozícióban:

 • cetil-alkohol;
 • sztearil-alkohol;
 • cetearil-alkohol;
 • behenil-alkohol;
 • arachidil-alkohol.
Alkohol a kozmetikában: amit tudnod kell - 1. fotó

A fenti alkoholokat növényi anyagokból vonják ki, és két szerepet töltenek be:

 • emulgeálószerek, azaz segítik az emulzió képzését;
 • sűrítők, vagyis a viszkozitás növelésével javítják a termék szerkezetét anélkül, hogy növelnék a zsírtartalmát és függetlenül a pH-tól (a vizes oldatok savasságának mértéke).

Tőlük SOHA a bőr nem szárad ki! Még az érzékeny bőrre is jó hatással vannak, puhítják, növelik rugalmasságát, védik a kiszáradástól.

Alkohol a kozmetikában: amit tudnod kell - 2. sz

De a kozmetikumokban leggyakrabban etil-alkoholt, etanolt vagy egyszerűen alkoholt (alkohol) használnak. Tőlük tart a legtöbb ember.

Alkohol a kozmetikában: amit tudnod kell - 3. sz

Miért adnak alkoholt a kozmetikumokhoz?

 1. Erőteljes természetes tartósítószerként. Antimikrobiális hatást biztosít. Ellentétben a parabénekkel és más szintetikus tartósítószerekkel, biztonságosabb a bőr számára.
 2. Elősegíti a kozmetikai termékek részét képező egyéb aktív összetevők bejutását. Hiszen bőrünket természetes lipidgát védi a külső hatásoktól. Az alkohol pedig vékonyabbá és áteresztőbbé teszi, segítve a jótékony összetevők behatolását a bőr mélyebb rétegeibe.
 3. A tápláló, sűrű állagú krémek részét képező alkohol gyorsan elpárolog, megszünteti a zsíros filmréteg érzetét, ezért a termék könnyűnek és kellemesnek tűnik.
 4. Az alkoholt aktívan használják kivonatok és tinktúrák előállításához is.
 5. Ezenkívül nem lehet figyelmen kívül hagyni az alkohol százalékos arányát és a kozmetikumok egyéb összetevőinek jellemzőit, amelyek gyakran kiküszöbölik az alkohol „negatív” hatásainak következményeit.

Ezért nem szabad azt feltételezni, hogy az etanol káros a bőrre, és kerülni kell az alkoholtartalmú kozmetikumokat.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche