Este most fürödtél, pizsama van rajtad és friss ágynemű vár rád. Ezek a kellemes körülmények azonban hirtelen megszakadnak. Bár már késő van, éhesnek érzi magát, és azon töpreng, hogy falatozzon-e? Tudnod kell, hogy a késő esti étkezés nemcsak az alakodra hathat negatívan. Hogyan harcoljunk ellene? Az éjszakai sóvárgás oka lehet a nappali táplálkozás elhanyagolása, ezért ellenőrizze szokásait, hogy energiával és kellemetlen betegségektől mentesen ébredjen.

Fotó: pexels/cottonbro studio

Lefekvés előtt mennyivel érdemes enni az utolsó étkezést?

Sokáig a legnépszerűbb tanács a hatékony fogyáshoz a 18 óra volt, mint az ideális vacsoraidő. Ma már tudjuk, hogy ez a kemény határ nem a fogyás varázslatos módja. Mikor kell vacsorázni?

Az utolsó étkezés időpontját az életmódjához kell igazítani. Ha nem alszunk együtt a tyúkokkal, egy korai vacsora nagy kényelmetlenséghez, elalvási nehézségekhez és éhségérzethez vezethet. Ezért ajánlatos két-három órával lefekvés előtt vacsorázni. Így még az éjszakai gyógyulás előtt feltöltődhetsz energiával, ugyanakkor nem terheled meg az emésztőrendszeredet (kivéve persze, ha nehéz, kalóriadús ételeket választasz).

Ételvágy késő este – mi okozza?

Még mindig éhes vacsora után? Gyakran eszel késő este, és ez olyan szokássá válik, amitől nehezen tudsz megszabadulni? Elemezze az egész napját. Kiderült, hogy az éjszakai megnövekedett étvágy a reggelente felhalmozódó táplálkozási hibák következménye lehet.

Az étkezések kihagyása a nap első felében ahhoz vezet, hogy a szervezet este megpróbálja pótolni ezeket a hiányosságokat. Kiegyensúlyozatlan és változatos étrend, amely nem biztosítja az összes szükséges tápanyagot, vagy túl alacsony kalóriatartalmú menüamely nem egyezik életmódjával és aktivitási szintjével, egyszerű módja annak, hogy esténként éhes legyen.

A napközbeni pihenés hiánya miatt a kimerült szervezet csak este tér át relaxációs üzemmódra. Az élvezettel társított étel tehát tökéletes kiegészítője egy pillanatnyi ellazulásnak.
A krónikus stressz a késő esti étkezési vágyhoz is vezethet. Az uzsonna nem egyenlő a jutalommal, egy mozgalmas vagy stresszes nap kompenzálására. Ezt követően már nem csak nassolni, hanem rossz ételeket is kiválasztani sós és édes falatok, gyorsételek formájában.

Fotó: pexels.com/Andres Ayrton

Milyen veszélyekkel jár a késő esti étkezés?

Az esti étkezés és az alvás minősége között jelentős kapcsolat van. Problémák vannak az elalvással, a mélyalvás fázisa is zavart. Egy éjszakai lakoma után reggel fáradtan ébredhetünk, ami egész napos közérzetünkre kihat.

Ezenkívül az éjszakai túlevés gyakran émelygéshez, hasi fájdalomhoz és gázképződéshez vezet. A lefekvés előtti étkezés gyomorégést és gastrooesophagealis refluxot okozhat.

Késő este eszik és hízik

Az egy dolog, hogy egy éjszakai lakoma után lomhának érzi magát. Az esti nassolás (pl. filmnézés közben) szokása az energiahiány pótlására szintén kihat az alakjára. Estére az anyagcsere lelassul. Az ételek elfogyasztása könnyebben átalakul zsírszövetté, ami idővel túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet.

Nem csak azoknak kell óvatosnak lenniük, akik napi szinten nem túl fizikailag aktívak. Még ha gondosan számoljuk is a napközben bevitt kalóriákat, és jut idő a mozgásra, az esti nassolás hamar elronthatja eddigi erőfeszítéseinket.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Nem dobom ki, csak a kagylókat lefedem vízzel. Ez életmentő a pénztárcám számára

A kommunizmus idején minden nőnek a kozmetikai táskájában volt. Úgy működik, mint a botox a ráncokon