Hogyan lehet megszabadulni a cukortól és fogyni?

Az ellenállhatatlan édesszájúnak több rejtett oka is lehet, amelyek végső soron megnehezítik azon erőfeszítéseinket, hogy gyorsan megszabaduljunk a felesleges cukortól. A szakértők utasításokat adnak ki arra vonatkozóan, hogyan kezeljük a cukrot az étrendben és hogyan fogyjunk sikeresen.

Megint édesszájú vagy?
Amikor a kevesebb több

A cukorról szóló könyv szerzői, Carol Prager és Samantha Cassetty rámutatnak, hogy az ételek édes összetevője lehet a súlygyarapodás egyik fő oka. Az ismert írók igyekezete azonban nem az, hogy a cukrot teljesen kiiktassák az étlapról, hanem olyan szintre korlátozzák, hogy a testsúlyból kilók leadásával minőségi eredményt érjenek el. A Sugar Shock című könyvben kifejtik a szénhidrát korlátozásának előnyeit az étrendben. Természetesen a cukor a zsírok és fehérjék mellett az egyik alapvető mikrotápanyag. Emiatt sem célszerű teljesen kizárni az étrendből.

Mennyi cukor megfelelő?

Az említett kiadvány szerzői szerint a cukorfogyasztás terén ragaszkodnunk kell a régi aranyszabályhoz. A fogyni próbáló férfiaknak napi 36 grammra kell csökkenteniük a bevitelüket, ami körülbelül 9 teáskanál. Az ellenkező nemhez képest a nők valamivel rosszabb helyzetben vannak. A szakértők azt javasolják, hogy 25 gramm cukrot fogyasszanak, ami 6 teáskanál cukor. Ez azonban az úgynevezett hozzáadott cukor, amely nem része a rendszeres étkezéseknek, például cukor formájában a kávéban vagy teában, szénhidrát formájában az édességekben és más snackekben.

Vigyázz a szokásokra, a hangulatingadozásaimra

De mit tegyünk, ha az édesség iránti vágy olyan erős, hogy minden erőfeszítést felülmúl, hogy megtagadjon magunktól néhány finomságot? A válasz számos étkezési szokásban rejlik, amelyek szó szerint arra késztetnek bennünket, hogy végül is édességhez és extra cukorhoz nyúljunk. Az édes ételek iránti ellenállhatatlan vágy egyik fő oka ennek az anyagnak a vérszintjének csökkenése. A hipoglikémiát alacsony fehérjetartalmú élelmiszerek fogyasztása okozhatja, amelyeknek bár semmi közük a cukorhoz, fokozzák a jóllakottság érzését és stabilizálják a vércukorszintet. Hasonlóan érintettek az úgynevezett egészséges zsírok. Ezek többnyire omega-3 zsírsavak, amelyek lassítják például a természetes, egyszerű cukrok felszívódását a gyümölcsből. Ha szeretne megszabadulni az édes ételek iránti vágytól és egyben jóllakott maradni, választhat egy érdekes fehérje-zsír kombinációt. A fehérjék és az egészséges zsírok nagy mennyiségben tartalmaznak dióféléket, amelyek gyümölccsel is kombinálhatók. Például a grillezett csirkemell csicseriborsóval elűzheti az „édes” ízt. Az első típusú élelmiszer több mint 20 g fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a második élelmiszer pedig a jó minőségű szénhidrátot tartalmazó hüvelyesek kategóriájába tartozik.

A szelídebb fele nehezebben bírja az ízeket

Azt mondják, hogy a nők gyakrabban édesszájúak, mint a férfiak. A női nemi hormonok, a progeszteron és az ösztrogén a hibás. Ezen anyagok alacsony szintje miatt a kulcsfontosságú agyi hormonok, nevezetesen a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin működése korlátozott, ami lényegesen nagyobb cukor utáni vágyat okoz. A női hormonok csökkent értéke szintén felelős az álmatlanságért, levertségért, fejfájásért, fáradtságért és enyhe depresszióért. Ilyenkor az ösztrogén működését utánzó, izoflavon nevű anyagok segíthetnek. Gazdag forrásuk elsősorban a szójából készült élelmiszerek.

A só trükk tényleg működik

A cukorral való küzdelem nagyszerű segítője számos bevált trükk. Az egyik az úgynevezett kontraszt létrehozása a sóval. A cukor és a só általában ellentétes ízeket kelt. Így ha sót adunk az ételhez, az természetesen fokozhatja annak édességét anélkül, hogy további cukrot adna az ételhez. Hasonlóan működik a legtöbb süteménynél, amibe csipetnyi sót teszünk. Ebben az esetben a sós íz kiemeli az édes ízt. Egy másik nagyszerű trükk az, hogy kihagyjuk a cukrot, amit a cukros italokban kapunk a nap folyamán. A Coca-Cola italok, valamint az édesített ásványvizek aránytalanul növelik a vércukorszintet. Aki nem tudja a testét energia formájában használni, az a rosszabb időkre menti, ezt láthatjuk például az alakján is.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche