Általában várnia kell egy ideig az egészséges fogyás első eredményeire. A fogyás hosszú távú folyamat, és felgyorsítása több kárt okoz, mint hasznot. De néha különböző ötletekkel állunk elő, hogyan lehetne még jobban visszafogni az étvágyunkat. Az egyik az, hogy minden napot egy csésze kávéval kezdünk, és számos étkezést helyettesítünk vele. Ez jó megoldás? Eloszlatunk minden kétséget.

Fotó: pexels.com/Kristina Paukshtite

Egészséges-e éhgyomorra kávét inni?

A nap egy csésze kávéval indításának támogatói ellentmondásban vannak azokkal, akik nem javasolják az első étkezés előtt fogyasztani. Az elvégzett tudományos vizsgálatok semmilyen módon nem bizonyították, hogy az éhgyomorra fogyasztott kávé negatív hatással lenne az emésztési folyamatokra. Ha tudjuk, hogy nincsenek egyértelmű egészségügyi ellenjavallatunk, amelyek korlátoznák kedvenc italunk fogyasztását, akkor nem kell változtatnunk a szokásainkon.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy minden szervezet másként reagál a kapott folyadékokra és élelmiszerekre. Ha kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy reggeli után kell-e meginni az első kávét, forduljon orvosához vagy szakorvosához. A reggeli kávé melletti ellazulás nemcsak az emésztőrendszerre, hanem a hormonokra, különösen a kortizol szekrécióra is hatással van. Koncentrációja reggel a legmagasabb, így a szervezet más forrásának, például kávénak a hosszú távú ellátása megzavarhatja termelésének természetes ritmusát.

Az étel helyettesítése kávéval

Tisztázzuk, hogy egy bögre, pohár vagy csésze forró kávé még mindig csak ital. Nem tekinthetjük étkezést helyettesítőnek, de még csak uzsonnának sem. Úgy tűnik, sokan gyakran étkezésre vagy szendvicsre cserélik, és lehetőséget látnak benne, hogy megtakarítsák a felesleges kalóriákat. Bár az éhséget így is be lehet bolondítani, hosszú távon árthatunk egészségünknek és megnehezíthetjük a fogyást.

A táplálkozási szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az étkezések többszöri kihagyása nagy károkat okoz az anyagcserében. Érdekes, hogy ez az étkezési megközelítés késztet bennünket az étkezések közötti nassolásra. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a napban legyen idő a reggelire, az ebédre és a vacsorára, amit ki kell egészíteni egy második reggelivel és egy délutáni uzsonnával, más néven délutáni teával. Semmi sem akadályozza meg, hogy kávét igyon az ételek ízletes kiegészítéseként. A folyadék valamelyest kitölti a gyomrában lévő űrt, így gyorsabban érzi jól magát, és ezért sokkal kevesebbet eszik.

Mi befolyásolja a kávé kalóriaértékét?

A kávé teljes energiaértéke viszonylag alacsony. 100 ml italonként 1-2 kcal körül van, és nem tartalmaz túlzott mennyiségű lipidet, szénhidrátot és fehérjét. Ilyen alacsony kalóriaérték azonban csak a közönséges feketekávénak van. Mindenféle adalék és fokozó jelentősen növeli ezt az arányt. A táplálkozási szakértők a három legnépszerűbbre hívják fel a figyelmet

A legegyszerűbb módja annak, hogy alacsonyan tartsuk a kávé kalóriatartalmát, ha teljesen lemondunk a cukorról. Hozzáadása ugyan javítja az ital ízét, de veszélyesen megnöveli a súlygyarapodás kockázatát, és cukorbetegséghez és szívbetegséghez is vezethet. Mi más nélkül nem tudnánk elképzelni kedvenc kávénkat? A legnépszerűbb válaszok a következők: tej vagy tejszín. A választástól függetlenül mindkét termék növeli a kávé kalóriaértékét, mert sok zsírt tartalmaz. Ha egy napnál gyakrabban nyúlunk kávé után, akkor nagy adag zsíros komponenssel látjuk el szervezetünket.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

A szlovákok előszeretettel választják ezt a kávéfajtát. Kevesebb koffeint tartalmaz, de egészségesebb?

Hagyja fel ezeket az összetevőket. Káros keverékké változtatják a kávét