Mely „tények” a fogyásról garantáltan nem működnek?

A valóság álarca mögé bújnak. Legalább négy, úgynevezett garantált tipp segít megszabadulni a felesleges kilóktól. Első pillantásra logikusnak tűnnek, így nem kételkedünk bennük. Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk néhány kvázi szakértő vagy internetes vitázó tollából származó fogyással kapcsolatos információkat, rájövünk, hogy ezek hétköznapi mítoszok a fogyással kapcsolatban. Melyik tartozik hozzájuk?

A diéták gyakran csak átmeneti megoldásokat kínálnak.
Felesleges erőfeszítés és szinte semmi eredmény

A fogyás egy összetett folyamat, amely nem korlátozódik életünk rövid időszakára. Ha a „garantált” diétának köszönhetően leadunk pár kilogrammot a testsúlyunkból, akkor a közeljövőben számíthatunk annak visszatérésére. A diéták gyakran csak átmeneti megoldásokat kínálnak. Például a zsírok vagy szénhidrátok kihagyásán alapulnak az étlapból. A diéták nélküli való életbe való visszatérés után azonban az eredeti súlyhoz is visszatérünk. A karcsú vonal kialakításának elmulasztása számos mítosznak tulajdonítható, amelyeket az igazi szakértők hevesen cáfolnak.

1. Tévhit: Együnk kevesebb zsírt

A zsírok az esszenciális makrotápanyagok csoportjába tartoznak, mint például a fehérjék és a szénhidrátok. Ellentétben az utolsó két említett anyaggal, ezek magasabb kalóriaértékűek, ami automatikusan azt gondolja bennünk, hogy hízásra késztet. A zsír elkerülésének az étrendben semmi köze a fogyáshoz, és inkább a jó közérzetről szól, mint a tényleges eredményekről. Ismerjük az állati és növényi zsírokat. Az első csoportból néhányan nem segítik a szervezetünket. Ilyenek például az úgynevezett telített zsírsavak, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz. Éppen ellenkezőleg, a nem megszilárdult növényi zsíroknak számos előnye van. Közülük a legismertebbek az omega-3 zsírsavak és az egyszeresen telítetlen zsírsavak (egészséges zsírok). Az igazság az, hogy segítenek csökkenteni a koleszterinszintet a vérben, beindítják az anyagcserét, és könnyen emészthetők. Ezen kívül küzdenek a gyulladások ellen, és jó testi-lelki kondícióban tartanak bennünket. Az egészséges zsírok legnagyobb előnye, hogy kordában tartják az éhséget. Elég például napi néhány gramm pekándiót elfogyasztani, és minőségi készlethez jutunk egyszeresen telítetlen zsírokból, de fehérjékből, szénhidrátokból, vitaminokból és ásványi anyagokból, köztük magnéziumból és vasból is. A zsírokat általában testsúly fenntartására vagy súlycsökkentésre használják. A lazac, a tojás, az avokádó, az étcsokoládé, a diófélék, a növényi magvak, a növényi olajok és a görög joghurtok kétségtelenül az egészséges étkezések gyakori részét képezik. Éppen ellenkezőleg, a magas koleszterinszintet és a rossz egészséget az édességekben található megszilárdult zsírok nagy mennyiségének fogyasztása okozza.

2. Tévhit: Egyél kevesebbet, sportolj többet

A táplálékbevitel korlátozása és az edzési egységek növelése köze lehet ehhez. A szakértők szerint ez csak elméleti megfontolás. A kutatások azt mutatják, hogy minél inkább korlátozzuk az alapvető tápanyagok bevitelét, annál inkább tesszük ki szervezetünket stressznek. A táplálékhiány okozta stressz hatására az emberi szervezet úgy viselkedik, mint a jégkorszak embere. Egyszerűen energiatartalékokat (főleg zsírt) tárol a rosszabb napokra. Az étkezés erőszakos csökkentése megnehezíti a bőr alatti zsír eltávolítását olyan testrészeken, mint a has, a derék, a fenék vagy a csípő. A táplálékkal való trükk lényege, hogy a szervezetet megfelelő mennyiségű energiával látjuk el kiváló minőségű növényi és állati forrásokból. A sovány hús, hal, dió, hüvelyesek, tejtermékek vagy tojás rendszeres fogyasztása nem lassítja, hanem beindítja az anyagcserét. A gyorsabb anyagcserének köszönhetően több kalóriát égethetünk el. A fogyásban azonban még a fárasztó edzés sem segít. Ha hetente több órát kifárasztjuk magunkat az edzőteremben, szervezetünk nem tud regenerálódni. Ebben az esetben hajlamos a sérülésekre, és végső soron stresszhormonokat termel, amelyek megnehezítik a fogyást.

3. Tévhit: Főleg kardióval fogysz le

A „cardio” egy gyakori kifejezés azokra a sportokra, amelyek megnehezítik a szívizom munkáját. Több kitartást és kevesebb erőt építenek. Éppen ellenkezőleg, az erőnléti edzések elsősorban az izomtömeget erősítik, és természetesen az erőnlétet is javítják. Általánosságban elmondható, hogy a fogyás főként kardioedzésekkel biztosítható. A futásnak, kerékpározásnak vagy úszásnak megvan a varázsa, de izomtömeg-veszteséget is eredményezhet. Az erősítő edzés erősíti és növeli az izomtömeget. Ez az úgynevezett aktív testtömeg, amely segít beindítani az anyagcserét. Az izmok részt vesznek az energia elégetésében. Minél kevesebbünk van, annál inkább eltűnnek a szemünk elől a többletkilók leadására tett kísérleteink. A kiegyensúlyozott edzéshét ideális receptje, ha például az erősítő edzést egy harminc perces kardió edzéssel és a regenerációhoz szükséges kellő szünettel váltogatjuk. Például a kocogás a hét legtöbb napján rossz példa.

4. Tévhit: Méregtelenítés vékony vonalig

E kifejezés mögött főként a test megtisztítása rejtőzik. Szeretnénk megszabadítani a szervezetet a méreganyagoktól, és egyben könnyíteni szeretnénk emésztőrendszerünket. Tavasszal szoktunk méregteleníteni a megterhelő ünnepnapok után. A méregtelenítő kezelések közé elsősorban a böjt, a gyógyteák fogyasztása, bizonyos típusú ételek elhagyása vagy speciális táplálék-kiegészítők fogyasztása tartozik. Bár első pillantásra úgy tűnik, hogy a test megtisztításának köze van a fogyáshoz, ez nem teljesen igaz. A tudósok nem találtak releváns bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy ezek a kezelések elősegítenék a karcsú vonal céljának elérését. Esetenként veszélyesek is lehetnek a szervezetre, mert megfosztjuk magunkat a nélkülözhetetlen tápanyagoktól, de a folyadéktól is.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche