Mit jelez az erős sóvágy? Főleg nőknél

Ellenállhatatlan íz a sós ételekhez. Lehet, hogy egészségügyi problémákat jelez, de nem. És bár azt mondják, hogy a túlzott sófogyasztás veszélyes az emberi egészségre, a szervezetünk időről időre egyszerűen megkívánja. Főleg a nők számára a sós ételek iránti vágy szó szerint elviselhetetlen lehet. Miért?

Sós ételekre vágyunk még stresszhelyzetben is.
Egyszerűen túl az aranyon

A só kémiai képlete NaCl. A só nátriumból és kloridból áll. Ez két tipikus elektrolit, amelyek az emberi testben elektromos töltések vezetéséért felelősek. Az elektrolitok az ásványi anyagok csoportjába tartoznak, hiányuk számos egészségügyi problémát okoz. A nátrium és a klorid egyaránt kulcsfontosságú anyagok az izomösszehúzódásban, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a szív is izom. Emellett fontos szerepet játszanak a szervezet folyadékháztartásában, a vérnyomásban és az idegműködésben.

Az ételek sózása nem túl divatos

A sós ételeket inkább kerüljük, mert nagyobb mennyiségben például vérnyomás-emelkedést okozhatnak. Bár a sónak nincs jó híre, vannak élethelyzetek, amikor a szervezetünk szó szerint megkívánja. Tipikus példa erre a szervezet kiszáradása, melynek során a sóval együtt jó mennyiségű víz is kiürül a szervezetből. Ha a szervezetben nincs elegendő víz, nem csak a szomjúság és a sós ételek iránti vágy jelenik meg. A kiszáradás leggyakoribb tünetei a fejfájás, a vizelési nehézség és a fáradtság. Kiszáradás esetén nemcsak sok folyadékkal, hanem sós ételekkel is kényeztesd magad.

Amikor jön a ciklus

Különösen a nők lehetnek érzékenyek a szervezet alacsony sótartalmára. Ez a probléma az emberiség szelídebb felében jelentkezik a premenstruációs szindróma idején, amelyet PMS-nek is neveznek. Bár a legtöbb nőt érzelmileg zavarja, néhányuk étvágyában változást és általánosan megnövekedett étkezési vágyat is észrevehet. A szakértők azt feltételezik, hogy ezen ingadozások oka elsősorban a hormontermelés megváltozása. Ha ebben az időszakban a hölgyek fokozott étvágyat éreznek a sós ételek iránt, akkor állítólag nem kell ellenállniuk. Természetesen nem a túlzott chips- vagy pattogatott kukoricaevés a megoldás. Ezeknek a finomságoknak megfelelő adagja azonban kielégítheti a sós ételek iránti étvágyat. A nassolást célszerű elegendő mennyiségű víz ivásával kiegészíteni. A burgonyachips kiváló alternatívája például a sózott dió, de a teljes kiőrlésű keksz is.

Több só, kevesebb stressz?

Sós ételekre vágyunk még stresszhelyzetben is. Ha ingerültek és feszültek vagyunk, a szervezet nagy mennyiségű kortizolt termel. Ez egy stresszhormon, amelynek otthona a mellékvesék. Az alacsony dózisú kortizol segít a szervezetben. A túlzott stressz és így az említett hormon magasabb mennyisége azonban negatívan befolyásolja a pulzusszámot, a vérnyomást, sőt a szervezet glükóz fogyasztását is. A Journal of Neuroscience által publikált tanulmány szerint az elegendő sóbevitellel rendelkező emberek stresszes helyzetekben kevesebb kortizolt bocsátanak ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megfelelő mennyiségű sót fogyasztunk, akkor a munkahelyi, otthoni és párkapcsolati stresszre is jobban reagálunk.

Terhes nők és az élelmiszerek sózása

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a várandós nőket főként hányinger és hányás zavarja, ez nem egészen így van. Az émelygés általában nem jár együtt a sós falatok élvezetével. A hányás azonban ennek az ellenkezőjét okozhatja. Az öklendezés során sok folyadékot veszítünk, ami logikusan az elektrolitok, köztük a nátrium elvesztéséhez vezet. Ha terhesség alatt megnövekedett étvágyat érez a sós ételek iránt, nem kell megtagadnia magától azokat. Az ásványi anyagok megfelelő bevitele döntő fontosságú a szervezetben lévő folyadékok stabilizálásához, ami különösen fontos a születendő gyermek táplálkozása szempontjából, de a későbbi terhesség alatt is.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche