Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen
Mindannyiunknak szüksége van oxigénre az élethez, amelyet légzéssel kapunk. De ha hirtelen problémák lépnek fel a tüdejével, nehezebb lesz mélyen lélegezni. Az orvosok azt mondják, hogy bizonyos élelmiszerek étrendjébe való felvételével segítheti légzőrendszerének hosszabb ideig tartó egészségét.


Piros zöldségek és gyümölcsök

Először is érdemes odafigyelni az almára, a vörös szőlőre, a sötét cseresznyére, az áfonyára és az áfonyára, a paradicsomra, a málnára. Gazdag antioxidáns kvercetinben, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. A kvercetin hatásos krónikus obstruktív tüdőbetegségben, amikor a levegő bejutása a légutakba korlátozott. Ha ugyanazon piros bogyós gyümölcsök nem állnak rendelkezésre szabadon, a legszokványosabb alma segíthet. Rendszeres fogyasztásuk esetén csökkentik a szív- és érrendszeri és egyéb betegségek kockázatát. Az „alma” diéta javítja a gyomor-bél traktus működését és támogatja az időskori szellemi képességeket.

Paradicsom

A paradicsom nemcsak a kvercetin miatt javítja a tüdő egészségét. Tartalmazzák a karotinoid likopint is, amely a tudósok szerint csökkenti a légúti gyulladást. Ezen túlmenően a likopin csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, aminek következtében kisebb az esélye az érelmeszesedés kialakulására. Úgy tűnik, hogy a paradicsom alapú ételek védelmet nyújtanak a leégés ellen.

Cukorrépa

A cékla, mint minden élénk színű gyökérzöldség, gazdag étrendi nitrátokban. Amikor a nitrátok bejutnak a szervezetbe, nitrogén-monoxiddá alakítják őket, ami ellazítja az ereket, fokozza az oxigénáramlást és csökkenti a vérnyomást. Ez segít a tüdőfunkció javításában. A céklalé segít csökkenteni a nyomást a tüdő artériáiban pulmonális hipertónia esetén. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a száraz köhögés, légszomj, fáradtság és mellkasi fájdalom.

Bors

Ha megkérik, hogy nevezze meg a C-vitamin fő forrásait, sokaknak először a citrusfélék jutnak eszébe. Valójában a kaliforniai paprika sokkal többet tartalmaz ebből a vitaminból! 100 gramm sárgapaprika a napi aszkorbinsav szükséglet 203,9 százalékát tartalmazza, a pirospaprika valamivel kevesebbet – 141,9 százalékot, a zöldpaprika pedig 89,3 százalékot. Vagyis elég napi fél sárgapaprikát megenni, hogy megkapjuk a szükséges napi adagot.

Hüvelyesek

Minden bab – fekete, vörös, fehér, csicseriborsó, mungóbab, lencse – gazdag tápanyagokban, amelyek támogatják a jó egészséget, beleértve a tüdő egészségét is. A hüvelyesek kiváló élelmi rostforrások, amelyek befolyásolják a bélrendszer egészségét. Van egy olyan hipotézis is, amely szerint a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást. Ennek egyik oka az, hogy a bab, a borsó és a lencse csökkenti a rossz koleszterinszintet, ha hússal helyettesítik az étrendben.

Gyömbér

A gyömbér egy másik gyógynövény, amely jótékony hatással van a tüdőre. A gyömbér enyhítheti az asztma és más légúti betegségek tüneteit. Mi az oka ennek a gyökérnek a jótékony tulajdonságainak? Az a tény, hogy egyedülálló fenolos vegyületet tartalmaz. A Gingerol erős antioxidáns, daganatellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbér különleges ízét és fanyar aromáját a gingerol adja. Ezenkívül egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ennek az anyagnak fájdalomcsillapító hatása is van.

Tök

A sütőtök pép olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek elősegítik a tüdő egészségét. Gazdag karotinoidokban, beleértve a béta-karotint, a luteint és a zeaxantint. Mindegyikük erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A karotinoidoknak sok más jótékony tulajdonságuk is van. Például támogatják az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét. Jó asszisztens ebben a kérdésben az A-vitamin. A karotinoidok egyébként a szervezetünkbe kerülve ilyenné válnak. 100 g sütőtök a napi adag közel felét tartalmazza ennek a vitaminnak, amely erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében.

De itt fontos megérteni (és ezt az orvosok mindig kifejezetten hangsúlyozzák), hogy reménytelenül késő étellel kezelni, amikor a betegség már javában tart. Az egészséges táplálkozás az életmód részévé kell, hogy váljon, hogy a betegségek minél később érkezzenek!

A szöveg és a fényképek teljes újranyomtatása tilos. A részleges hivatkozás megengedett, feltéve, hogy van hiperhivatkozás.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche