Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen
Mindannyiunknak szüksége van oxigénre az élethez, amelyet légzéssel kapunk. De ha hirtelen problémák lépnek fel a tüdejével, nehezebb lesz mélyen lélegezni. Az orvosok azt mondják, hogy bizonyos élelmiszerek étrendjébe való felvételével segítheti légzőrendszerének hosszabb ideig tartó egészségét.

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

Piros zöldségek és gyümölcsök

Először is érdemes odafigyelni az almára, a vörös szőlőre, a sötét cseresznyére, az áfonyára és az áfonyára, a paradicsomra, a málnára. Gazdag antioxidáns kvercetinben, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. A kvercetin hatásos krónikus obstruktív tüdőbetegségben, amikor a levegő bejutása a légutakba korlátozott. Ha ugyanazon piros bogyós gyümölcsök nem állnak rendelkezésre szabadon, a legszokványosabb alma segíthet. Rendszeres fogyasztásuk esetén csökkentik a szív- és érrendszeri és egyéb betegségek kockázatát. Az „alma” diéta javítja a gyomor-bél traktus működését és támogatja az időskori szellemi képességeket.

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

Paradicsom

A paradicsom nemcsak a kvercetin miatt javítja a tüdő egészségét. Tartalmazzák a karotinoid likopint is, amely a tudósok szerint csökkenti a légúti gyulladást. Ezen túlmenően a likopin csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, aminek következtében kisebb az esélye az érelmeszesedés kialakulására. Úgy tűnik, hogy a paradicsom alapú ételek védelmet nyújtanak a leégés ellen.

Cukorrépa

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

A cékla, mint minden élénk színű gyökérzöldség, gazdag étrendi nitrátokban. Amikor a nitrátok bejutnak a szervezetbe, nitrogén-monoxiddá alakítják őket, ami ellazítja az ereket, fokozza az oxigénáramlást és csökkenti a vérnyomást. Ez segít a tüdőfunkció javításában. A céklalé segít csökkenteni a nyomást a tüdő artériáiban pulmonális hipertónia esetén. Ennek a betegségnek a tünetei közé tartozik a száraz köhögés, légszomj, fáradtság és mellkasi fájdalom.

Bors

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

Ha megkérik, hogy nevezze meg a C-vitamin fő forrásait, sokaknak először a citrusfélék jutnak eszébe. Valójában a kaliforniai paprika sokkal többet tartalmaz ebből a vitaminból! 100 gramm sárgapaprika a napi aszkorbinsav szükséglet 203,9 százalékát tartalmazza, a pirospaprika valamivel kevesebbet – 141,9 százalékot, a zöldpaprika pedig 89,3 százalékot. Vagyis elég napi fél sárgapaprikát megenni, hogy megkapjuk a szükséges napi adagot.

Hüvelyesek

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

Minden bab – fekete, vörös, fehér, csicseriborsó, mungóbab, lencse – gazdag tápanyagokban, amelyek támogatják a jó egészséget, beleértve a tüdő egészségét is. A hüvelyesek kiváló élelmi rostforrások, amelyek befolyásolják a bélrendszer egészségét. Van egy olyan hipotézis is, amely szerint a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást. Ennek egyik oka az, hogy a bab, a borsó és a lencse csökkenti a rossz koleszterinszintet, ha hússal helyettesítik az étrendben.

Gyömbér

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

A gyömbér egy másik gyógynövény, amely jótékony hatással van a tüdőre. A gyömbér enyhítheti az asztma és más légúti betegségek tüneteit. Mi az oka ennek a gyökérnek a jótékony tulajdonságainak? Az a tény, hogy egyedülálló fenolos vegyületet tartalmaz. A Gingerol erős antioxidáns, daganatellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbér különleges ízét és fanyar aromáját a gingerol adja. Ezenkívül egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ennek az anyagnak fájdalomcsillapító hatása is van.

Tök

Mit kell enni, hogy jobban lélegezzen

A sütőtök pép olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek elősegítik a tüdő egészségét. Gazdag karotinoidokban, beleértve a béta-karotint, a luteint és a zeaxantint. Mindegyikük erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A karotinoidoknak sok más jótékony tulajdonságuk is van. Például támogatják az immunrendszert és növelik a szervezet ellenálló képességét. Jó asszisztens ebben a kérdésben az A-vitamin. A karotinoidok egyébként a szervezetünkbe kerülve ilyenné válnak. 100 g sütőtök a napi adag közel felét tartalmazza ennek a vitaminnak, amely erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében.

De itt fontos megérteni (és ezt az orvosok mindig kifejezetten hangsúlyozzák), hogy reménytelenül késő étellel kezelni, amikor a betegség már javában tart. Az egészséges táplálkozás az életmód részévé kell, hogy váljon, hogy a betegségek minél később érkezzenek!

A szöveg és a fényképek teljes újranyomtatása tilos. A részleges hivatkozás megengedett, feltéve, hogy van hiperhivatkozás.

Hibát vett észre? Kérjük, válassza ki, és nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche