Ön is száraz januárt tervez? Mi az oka annak, hogy a szervezeted hirtelen nem iszik alkoholt…

Ez az egyik olyan állásfoglalás, amely a szlovák háztartásokban is megjelenik. Nők, férfiak, sokan együtt döntjük el, hogy az év elején szünetet tartunk-e étrendünk és életmódunk egészségtelen részeitől. Az alkohol egy speciális kategória.

Száraz január? Ez egy kihívás!
Igen, az alkoholfogyasztás különösen az év végét megelőző időszakban növekszik – vannak karácsonyi vásárok, bulik, barátokkal való lógás, majd a karácsonyi ünnepek és a szilveszter tetézi az egészet. Az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a szlovákok körében a „száraz” januári döntés, amely egyfajta ellensúlyozást jelent a gazdagabb decemberben az alkohollal szemben.

Mit tesz a szervezetünkkel, ha nem fogyasztunk alkoholt? A német Vogue magazin szerkesztői is foglalkoztak ezzel a kérdéssel, tudásuk félreérthetetlenül beszél – ha rá akarsz menni, mindenképpen menj!

„Azok az emberek, akik egy évig mérsékelten isznak, majd egy ideig tartózkodnak az alkoholtól, gyorsan pozitív fizikai hatásokat tapasztalnak: jobban alszanak, jobban érzik magukat, jobban tudnak koncentrálni és fogynak” – mondta a Vogue-nak egy háziorvos és szenvedélybetegség-specialista. de Dr. Kostka Gereon szerint a májsejtek már néhány nap után regenerálódnak – három-öt hét után már nagyon jó hatást érzékel a szervezet.

VIDEÓ: hozol elhatározásokat az egészségesebb életmód, esetleg a fogyás mellett? A szakértő tanácsot ad, hogyan kell megközelíteni őket. u

Fel kell azonban készülni egy nehezebb kezdetre. Főleg az első héten, esetleg két héten a szervezet absztinenciához való alkalmazkodása érzelmi romlással is járhat – akár testi, akár lelki. Ha azonban kitartasz, akkor ezen időszak után gyorsan jönnek a pozitív eredmények. Csökken a vérnyomásod, kipihentebbnek és energikusabbnak érzed magad. Főleg a hölgyeknél az a motiváció, hogy javul a bőr minősége, ragyogóbb és egészségesebb megjelenésű.

Csak hogy tisztázzuk – miért történik ez? Nos, mert alkoholfogyasztáskor a szervezetben éppen ellenkező folyamatok mennek végbe. „Az alkohol eltávolítja a vizet a bőrsejtekből, ami azt jelenti, hogy a bőr lassabban regenerálódik, gyorsabban öregszik és ráncok képződhetnek” – idézte a Vogue.de Emi Arpa berlini bőrgyógyászt.

Alkoholfogyasztáskor az emésztőrendszerünk és az immunrendszerünk is legyengül, a szervezet nem veszi fel úgy a vitaminokat, ahogy kellene. A legyengült immunrendszer nehezebben veszi fel a küzdelmet a problémákkal – legyen szó külső megnyilvánulásokkal (bőrproblémákkal), de belső problémákkal (szív, máj, vese, emésztőrendszer) is. Tehát, ha képes leszokni az alkoholról egy hónapra vagy tovább, akkor bizonyos mértékig biztosan érezni fogja a pozitív hatásokat – akár fizikailag, akár lelkileg.

Érdekes az a tudás is, amelyet a Sussexi Egyetem tudósai fedeztek fel. A száraz január és az év eleji nem ivás általában csökkenti az alkoholfogyasztást a következő hónapokban is. Az ilyen személyes elhatározások vagy kihívások résztvevői az év következő hónapjaiban kevesebbet isznak.

Amint arra egy német életmódmagazin rámutatott, a száraz január jelenségét jelenleg nemcsak az egyének látják, hanem az európai országok egyes hivatalos intézményei is erősen támogatják. Az ajánlás a következő: próbáld ki a kihívást, vond be a barátaidat is, és egy pohár vagy egy üveg bort, buborékokat vagy vörösbort kortyolgass a baráti vacsorán, cseréld le valami alkoholmentesre. Egy hónap múlva nem csak pozitív eredmények lepnek meg, hanem egészségesebb is.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche