Margit királyné II. és Maud: Divatos gének futnak kék vérükben

2023 végén nyolcvanöt év telt el Maud norvég királynő halála óta. Az utolsó brit walesi hercegnő, aki házasság révén királynő lett egy olyan országban, amelyhez soha nem ragaszkodott. Ennek ellenére kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után, amelyet még az oslói turisták is követhetnek. Ugyanakkor Maud vér szerinti rokonságban áll Dánia utolsó királynőjével, II. Margittal, akivel biztosan osztozna a divat iránti szenvedély.

Az egykori Margit királynő II. és Maud királynőben meglepően sok a közös.

Maud Charlotte Mary Victoria 1869. november 26-án született a londoni Marlborough House-ban, egy kőhajításnyira a Buckingham-palotától.

A hercegnő szülei Edward és Alexandra, Wales hercege és hercegnője, valamint apai nagyszülei voltak és Albert herceg. Bár Edward volt a trónörökös, viselkedése szabadgondolkodó volt, túl társasági és javíthatatlan nőcsábász.

Alexandrának – a dán hercegnőnek, akinek szépségéről messze földön beszéltek – kellett volna kijavítania a bűnöst az esküvő után. Nem sikerült. Miközben Edward szeretőt cserélt, felesége hat közös gyermekükről gondoskodott, és férje hűtlenségei ellenére is szerette őt, volt egy varázsa számára…

Nézz meg egy videót Queen Maudról:

Forrás: Youtube

Élénk kislány

A legfiatalabb lánya, Maud gyermekkorának nagy részét Sandringhamben töltötte, ahová szülei házasságkötésük után költöztek. (A Sandringham-házat ma a brit királyi család karácsonyi rezidenciájaként ismerik.) Liberális közegben tanult magántanároktól és édesanyjától, aki tehetséges festőművész volt, művészetet, festészetet, fafaragást, zongorázni tanított…

A fotózás is hobbi volt, ami végigkísérte életét. Végül, de nem utolsósorban innovatív divatízéről és egyedi eleganciájáról volt ismert. Az utolsó dán talán ugyanazoknak az ősöknek köszönhetően örökölte a divatgéneket is.

Maud hercegnő spontán, bátor gyerek volt, de csak a sajátjai között, máshol félénk volt, nem sokat beszélt. Erősen fejlett empátiával rendelkezett, és szeretett segíteni, ahol szükség volt rá. Édesanyja dán gyökereinek köszönhetően gyakran járt Dániában is.

Tizennyolc éves kora után beleszeretett egy gyerekkori barátjába, de Tecki Ferenc herceg nem viszonozta érzéseit. Így hát visszahúzódott magába, és elutasította az udvarlókat, mígnem Victoria nagymamája azon töprengett, hogy a gyönyörű lány miért nem ment férjhez.

Huszonhat évesen Maud eljegyezte magát, ez a szükség kényszerű erénye. Leendő férje és unokatestvére, Carl dán herceg (Frederik dán trónörökös második fia, Maud anyjának, Alexandrának és Louisa svéd hercegnőnek a bátyja) azonban már régóta rajongott érte.

V. Harald norvég király: legszebb pillanatait Csehszlovákia megszállása befolyásolta

1896-ban igent mondott neki a Buckingham-palotában, és ez csak azért volt, mert másodszülöttként nem állt fenn a veszélye annak, hogy Dániába távozzon. Maud nem akart odamenni. De… a férje családja részéről erősebb volt a nyomás. 1905-ig Dániában éltek. Ezt követően a norvégok kikiáltották a függetlenséget, és Carl (később Haakon VII.) átvette a norvég trónt. Az egész család Oslóba költözött, ahol Maud nyomai ma is megtalálhatók.

Királyi palota Oslóban

Amikor az új uralkodó családja a királyi palotába érkezett, nem sok volt benne. A berendezések és festmények nagy részét a svéd elődök a szakszervezet felbomlása után elvitték. Akkoriban nem volt víz, fürdőszoba, mosókonyha… Az oslói királyi palota 1824 és 1849 között épült, és sok király élt benne. A honlap szerint azonban Maud és férje, Haakon király volt az első, aki állandó lakhelyként használta a palotát.

Maud saját kezébe vette a palota új berendezését, és hosszú éveken át festménygyűjteményt is készített, főként norvég művészektől. Jelentősebb alkotások ma is megtekinthetők itt, sok megmaradt a királyi gyűjteményekben. A palota látogatható, de a belsejét csak nyáron lehet megtekinteni, amikor a királyi család nyári rezidenciájára megy.

Maud királynő szobra és istállói

A királyi palotától nyugatra egy életnagyságú szobor áll Maud királynő előtt. Szerzője Ada Madssen, az alkotást V. Olaf király leplezte le 1959-ben. Állítólag az egész park legszebb szobra. Kihagyhatatlan a kertművészeknek is, akik minden évben más-más műalkotást készítenek körülötte virágokból. A szobor másolata Londonban, a norvég nagykövet rezidenciájában található. Maud királynőt mindig is érdekelték az állatok, és gyerekkorában lovagolt. Amikor megérkezett Oslóba, elkezdte a szükséges munkának szentelni magát a palotával együtt épült istállókban, amelyek harmincnyolc ló befogadására alkalmasak voltak.

Az ő vezetésével 1908 és 1911 között bővítették és újjáépítették az istállókat. Minta? Istállók a Buckingham-palotában. Az oslói királyi istálló 1940-ig működött. Ezután raktárterületekké és garázsokká váltak, mígnem úgy döntöttek, hogy Sonja királynő épületének egyes részeit KunstStall-lá alakítják, és 2017-ben galériaként megnyitják a nagyközönség előtt.

Bygdøy kastély

A vidéki otthon, ahová a család nyáron költözött, az oslói Bygdøy-n található, és körülbelül 8 093 720 m2 területtel és 2 994 676 m2 megművelt területtel rendelkezik. Maud úgy rendezte be a birtokot, hogy a család nyári rezidenciának használhassa. Felújíttatta őket, és maga hozzálátott az angol stílusú kertek rendezéséhez.

A Bygdøy-félsziget ma már népszerű nyaralóhely:

1913 óta nem látogatható a rezidencia, de a kerítésen keresztül is sok mindent látni… V. Olaf király, Maud királynő egyetlen fia halála után (1991) a parkot elhanyagolták, de a helyreállítási munkálatok 2003-ban kezdődtek. Négy évig tartottak, majd a király és a királynő újra felvette a hagyományt, hogy Bygdøyt nyári rezidenciának használták…

Arisztokrata mauzóleum és emlékmű

Bár Maud Norvégiában élt, szülőhazájában, Londonban halt meg. 1938 októberében Nagy-Britanniába látogatott, ahol később megbetegedett, és kórházba került Londonban. A hasi műtét jól sikerült, de halálos szívroham következett… A királynő november 20-án halt meg. Bár egykor szülőföldjén szeretett volna pihenni, koporsója egy brit csatahajón hajózott tengeren Norvégiába.

A temetést az Akershus-erődben tartották, a királynő szarkofágját pedig a Margaret Hallban helyezték el mindaddig, amíg az állandó mauzóleum fel nem épült. A második világháború alatt a szarkofágot titokban tartották az Old Aker templomban. 1948-ban az Akershus-kastély királyi mauzóleumába helyezték át.

Meghan Markle éve jön. Nagy terveik vannak Harry herceggel Amerikában

Oslo központjában egy rövid utcát neveztek el a királynő tiszteletére. A városháza tértől V. Olaf király mellett a városközponttól nyugatra vezet. Az utca négy sávos, és a második világháború óta egy modern üzleti negyed része. Még a nyugat-norvégiai Stavangerben és Bryne-ben is az utcák hálásan viselik a királynő nevét.

A királynő tiszteletére Roald Amundsen norvég sarkkutató egy ismeretlen hegyláncot nevezett el az Antarktiszon, amelyet egy 1911-es déli sarki expedíció során fedezett fel, a Queen Maud-hegységnek. Az Antarktisz Queen Maud Land nevű része is az ő nevét viseli, Kanadában pedig van Queen Maud Bay.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche