Milyen esetekben nem szabad trágyázni a palántákat, mivel ez károsíthatja őket?

Hogyan lehet az ablakpárkányról származó palántákat felvirágoztatni?

A cseheknek van érzéke a zöldség- és dísznövény palánták előneveléséhez. A gyönyörű négy évszakot talán más nemzetek is megirigyelhetik, de a melegkedvelő paradicsom vagy paprika termesztésére nem annyira alkalmasak. Ezért nincs más dolgunk, mint felgyorsítani a növekedést, hogy a lombozatnak legyen elég ideje fejlődni, virágot hozni és megérlelni a várva várt gyümölcsöket.

Hogy a dolgok a tervek szerint haladjanak, a termesztők különböző műtrágyákat is használnak. Nemcsak szintetikus, iparilag előállított műtrágyákat, hanem tömegesen gyártott szerves trágyákat, házi készítésű műtrágyaindítót és más módon feldolgozott szerves hulladékot is, amelyek általában megfelelő összetételűek, és segítik a növények fejlődését.

Ne trágyázza túl a palántákat

A magokat szándékosan alacsony tápanyagtartalmú szubsztrátumba vetik. Így jobban csíráznak, és a palánták olyan méretűre nőnek, hogy ki lehet őket szúrni. A kiültetés akkor lehetséges, amikor a palántáknak már van néhány valódi levelük.

Általánosságban elmondható, hogy a trágyázást legkorábban két héttel az átültetés után kell elvégezni, még az esetlegesen kifejlett növények esetében is. Minden lombozatnak időre van szüksége a gyökeresedéshez, és az átültetés által károsodott gyökérzetet megviselheti a műtrágyázás. Feltehetően a szerves maradványokból készült, kevésbé agresszív műtrágyák esetében nem áll fenn a gyökerek égési vagy egyéb károsodásának veszélye az esetleges trágyázás miatt, de nincs értelme műtrágyát kijuttatni egy növényre, ha a gyökerek nem tudják azt jól felszívni.

Az előnevelés esetében ez azt jelenti, hogy nem szabad trágyázni a frissen metszett vagy pácolt palántákat, és várni kell a trágyázással. De mi a helyzet a pácolás előtti palántákkal? Meg kell őket trágyázni? Erre vonatkozóan számos ajánlás létezik az Iowa Állami Egyetem tapasztalatai alapján, ahol kizárólag szerves trágyát használnak az ültetéshez. Az egyetem nem szigorúan akadémikusan közelíti meg a kertészkedést, de természetesen termesztőhelyiségeket működtet a telephelyén a megfigyelés és a laboratóriumi eredmények alkalmazása céljából. Milyen szabályokat ajánlanak?

A palánták trágyázása a savanyítás előtt

A trágyázás feleslegesen megterhelheti a növényt, ezért nem kívánatos, amíg nagyon kicsi. Az első trágyázás csak akkor lehetséges, amikor az első két vagy méhlevelek már elhervadtak, és a palántának legalább néhány valódi levele van. Ekkor általában körülbelül 7 cm magas, de a magasság a zöld fajtától függően változhat.

Nem trágyázzuk a palántákat otthon vagy az ágyásban, ha például az időjárás miatt megromlottak. Ez jelenthet például aszályos időszakot. A trágyázás ideálisan folyékony műtrágyával mindig nedves talajon történik. A túl száraz körülmények és a magas hőmérséklet perzseléshez vezet.

Ha ipari műtrágyát használunk, igyekezzünk csak a növény alatti talajt nedvesíteni. Ez mindig jobb, és így elkerülheted a felesleges esetleges préselési égési sérüléseket.

A palántákat általában két-három hetente ajánlott trágyázni. Mindig kövesse a csomagoláson található utasításokat. A természetes szerves trágyákkal szintén jobb az óvatosság, de a növény túltrágyázásának esélye lényegesen kisebb.

Források: chalupari-zahradkari.cz, extension.iastate.edu

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche