Szakértők: A képernyős gyerekek súlyosan le vannak maradva a fejlődésükben
Fotó: istockphoto.com

3 éves korukig meg kell tiltani a képernyő előtti időt, mert ez drasztikus fejlődési késleltetéshez vezetheta „JAMA Pediatrics” című folyóiratban megjelent új kutatást mutatta ki.

Nézz tovább:

A Drexel Egyetem kutatói azt találták, hogy azok a kisgyermekek, akik számára engedélyezik a képernyő előtti időt, nagyobb valószínűséggel fejlődnek idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel, például figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral (ADHD) kapcsolatos atipikus szenzoros viselkedés, – írja a New York Post.

A csapat 1470 2 éven aluli gyermek tévézési és filmnézési szokásait elemezte.

A kutatók azt találták, hogy azok az egyévesek, akiknek engedélyezték a televíziózást, 105 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak érzékszervi feldolgozási problémákat 3 éves korukban.

Ezekben a gyerekekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szorongó viselkedések, például visszavonulás vagy érdeklődés hiánya a tevékenységek iránt, lassú reagálás az ingerekre, intenzívebb stimulációra törekszik a környezettől, vagy olyan érzések hatására, mint a hangos zaj vagy az erős fény.

A kutatók azt is megállapították, hogy a képernyő előtt töltött idő és a gyermek életkora közvetlenül befolyásolja fejlődését. A napi képernyőidő minden órája növeli a gyermek érzékszervi problémáinak kialakulásának esélyét 23 százalékkal 18 hónapos korban és 20 százalékkal 24 hónapos korban.

Nézz tovább:

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a 3 éven aluli gyermekeknek nem szabad képernyőidőt engedni, a a 3 és 5 év közötti gyermekeknek csak napi egy órát szabad biztosítani.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche